HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE
Malzemeler :
1 paket margarin (250 gr)
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 çay bardağı nişasta
1 su bardağı pudra şekeri
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
Aldığı kadar un
Üzeri için :
1 yumurtanın akı
1 çay bardağı hindistan cevizi
Yapılışı :
Hamuru için margarini küp küp doğrayıp, yoğurt ve sıvıyağ ile ezilene kadar karıştırın.
Tüm malzemeleri karıştırıp, kulak memesi kıvamına gelen kadar unu eleyerek koyup yoğurun.
Hamurun üzerine bez örtüp 15 dk dinlendirin.
Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve üzerini önce yumurta akına sonra hindistan cevizine bulayıp, hafif yağlanmış tepsiye dizin ve önceden ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin.
Afiyet bal şeker olsun.
ELMALI KURABİYE
Malzemeler :
Hamuru için :
Malzemeler :
1 paket margarin
1 su bardağı şeker
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 kahve fincanı yoğurt
1 poşet kabartma tozu
1 poşet vanilin
4.5-5 su bardağı un
İç malzemesi için :
3 adet elma
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı şeker
Üzeri için :
Pudra şekeri
Yapılışı :
Hamur yoğurma kabına margarini küp küp doğrayın ve şekeri koyup iyice karıştırın, Sıvı yağ, yoğurt, kabartma tozu vanilin ve ele yapışmayacak şekilde unu ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini streç filmle kapatın 10-15 dk. dinlenmeye bırakın.
İç malzeme için, orta boy tavaya, rendelenmiş elmayı, şekeri ve tarçını ekleyip elmalar bıraktığı suyu çekene kadar kavurun. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Hamurdan parçalar koparıp, çok ince olmayacak şekilde merdaneyle açın. Sigara böreği keser gibi kesip, kalın kısma iç malzemeden koyup, kenarlarını içine kıvırmadan rulo yapın.
Hafif yağlanmış tepsiye aralıklı dizin. Önceden ısıtılmış fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Fırından çıkarınca üzerine pudra şekeri eleyin.
Afiyet bal şeker olsun.
FINDIKLI, ÇİKOLATALI, MUZLU, ELMALI BONBONLAR
Artan kekleri değerlendirmek için yaptığım bonbonlar.
Keki rondodan geçirin. İçine, muzu ve elmayı küçük küçük doğrayın ve elinizle karıştırıp cevizden küçük parçalar koparın. Ortasını parmağınızla açın ve içine fındık ve biraz tarçın koyup kapatın. Dışını benmari usulü erittiğiniz çikolataya ve hindistan cevizine bulayın.
MUZLU RULO PASTA
Malzemeler :
Pandispanyası için :
4 adet yumurta
4 kahve fincanı şeker
3.5 kahve fincanı un
1/2 paket kabartma tozu
Kreması için :
750 ml süt
100 gr margarin
1 adet yumurta
5 çorba kaşığı şeker
3 çorba kaşığı un
1 paket vanilya
2 adet muz
Üzerine :
1 poşet krem şanti
Dövülmüş antep fıstığı
Yapılışı :
Pandispanyası için, cam bir kapta yumurta ve şekeri mikserin yüksek hızında köpük köpük oluncaya kadar 4-5 dk. çırpın. Ayrı kapta elediğiniz un ve kabartma tozunu ekleyip mikserin düşük hızında çırpın. Pişirme kağıdı serdiğiniz büyük boy tepsiye karışımı döküp kaşıkla düzeltin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Fırından çıkarınca pişirme kağıdıyla birlikte sıkıca sarıp, üzerine nemli bez örtüp soğumaya bırakın.
Kreması için, tencereye yumurta ve unu ekleyip kısık ateşte karıştırın. Margarini ekleyip kavurmaya devam edin. Sütü ekleyip krema kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirip ılınmaya bırakın. Krem şantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayıp buzdolabına kaldırın.
Soğuyan pandispanyayı dikkatlice pişirme kağıdından ayırıp kremayı her tarafına sürün. Ortasına muzu koyup rulo olarak sarın. Üzerine krem şantiyi sürüp dövülmüş fıstıkla süsleyip buzdolabında 6-7 saat dinlendirdikten sonra servis yapın.
Afiyet bal şeker olsun.
ÇİKOLATA SOSLU ELMALI KEK
Malzemeler :
Keki için :
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet orta boy elma
1 tatlı kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilin
1 su bardağı + 1 çorba kaşığı un
Üzerine :
1 poşet Dr. Oetker çikolatalı sos
En üste :
Hindistan cevizi
Pasta süsü
Yapılışı :
Çikolatalı sosu, üzerindeki tarife göre pişirip soğumaya bırakın. Arada karıştırarak üzerinin kabuk tutmamasını sağlayın.
Keki için, yumurta ve şekeri beyazlaşana kadar iyice çırpın. Yağı, rendelenmiş elmayı ve ayrı kapta elediğiniz, tarçını, kabartma tozunu, vanilini ve unu ekleyerek mikserin düşük seviyesinde çırpın.
Yağlanmış orta boy tepside, önceden ısıtılmış fırında pişirin. Kek biraz soğuduktan sonra üzerine çikolatalı sosu gezdirin ve üzerini hindistan cevizi ve pasta süsüyle süsleyip, soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI
Malzemeler :
1 kilo dolma biberi
2 su bardağı pirinç
3 adet domates
2 adet soğan
5 diş sarımsak
1/2 demet maydanoz
1/2 demet taze nane
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 su bardağı zeytinyağı
Birer tatlı kaşığı karabiber, kırmızı pul biber ve tuz
Yapılışı :
Biberlerin sap kısmını içine bastırarak biberi zedelemeden çıkarıp yıkayın ve suyunun süzülmesi için ağız kısmı aşağı gelecek şekilde ters çevirerek tezgaha koyun.
İç malzemesi için, pirinci yıkayın ve içine domatesleri rendeleyip, soğanı yemeklik doğrayıp, sarımsakları rendeleyip, maydanoz ve naneyi ince ince doğrayıp, baharatları, salçayı ve zeytinyağını ekleyip karıştırın.
Hazırladığınız içten biberlerin üzerinde biraz boşluk kalacak biçimde doldurun.
Üzerlerine domates dilimi yerleştirin ve tencereye dizin.
Dolmaların yarısına gelecek kadar kaynar su koyup pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Afiyet bal şeker olsun.
LAHANA SARMASI
Malzemeler :
Orta boy lahana
3 su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
3 adet domates
3 adet soğan
5 diş sarımsak
1/2 demet maydanoz
1/2 demet nane
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Birer çay kaşığı karabiber, kimyon, kırmızı pul biber
Tuz
Yapılışı :
Lahananın orta kısmını bıçak yardımı ile çıkarıp parçalara ayırın, kaynar ve tuzlu suda haşlayın ve soğumaya bırakın.
Pirinci yıkayın ve tüm malzemelerle karıştırıp, lahanadan dilediğiniz büyüklükte koparın iç malzemeden koyup kıvırın ve tencereye dizin. Malzemeler bitene kadar devam edin.
Üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su koyup pişirin.
MUZLU İRMİK TATLISI
Malzemeler :
1 kilo süt
10 yemek kaşığı şeker
9 yemek kaşığı irmik
2 adet muz
Yarım çay bardağı dövülmüş ceviz
1 limon kabuğu rendesi
Yarım paket petibör bisküvi
1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı tarçın
Yapılışı :
Tencereye sütü, irmiği ve şekeri koyup iyice karıştırın.
Limon kabuğunu ilave edip kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirin.
Pişen tatlımızı suyla çalkalanmış orta boy borcama bir kısmını dökün.
Rondodan bisküvileri parçalayın ve kakaoyu ekleyip karıştırın, tatlının üzerine bir kısmını dökün.
Dövülmüş cevizden üzeri için biraz ayırıp tatlıya serpiştirin ve dilimlenmiş muzları dizin.
Kalan tatlıyı muzların üzerine koyun.
Bisküvi kırıntılarını, cevizi ve tarçını üzerine serpiştirin.
Soğuyunca servis yapın.
MERCİMEK KÖFTESİ
Malzemeler :
1 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı ince bulgur
1 litre soğuk su
1 su bardağı sıvı yağ
Yarım demet maydanoz
1 adet büyük boy soğan
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı salça
Birer tatlı kaşığı karabiber, kimyon ve kırmızı pul biber
1 adet limonun suyu
Yapılışı :
Mercimeği iyice yıkadıktan sonra, tencereye koyup 1 litre suda iyice haşlayın.
Haşlandıktan sonra tencereyi ocaktan alıp, bulguru ekleyip 15 dk bekletin.
Tavaya sıvı yağı koyup, küçük küçük doğranmış soğanı ve sarımsakları koyup pembeleşince salçayı ve baharatları ilave edip 5 dk kavurun.
Mercimek ve bulguru biraz karıştırıp üzerine yarım su bardağı sıcak su gezdirip salçalı sosu döküp karıştırın ve 5 dk bekletin. İnce ince kıyılmış maydonozları ve 1 adet limonun suyunu ekleyin.
Köfteden cevizden büyük parçalar koparıp şekil vererek servis tabağına dizin