11-07-2006, 13:19
SODALI BÖREK
Kategori: Borekler
Sodalı Böreğin yapımı çok kolay. Ve çok lezzetli oluyor. Biz genelde börekleri hoşaf türü tatlılarla yemeyi severiz. Dün yine böreğin yanında erik hoşafı vardı. Afiyetle yedik.
malzemeler:
250 gr az yağlı beyaz peynir
1 su bardağı doğranmış maydanoz
4 adet yufka
2 yemek kaşığı tereyağı
40 cl maden suyu (iki şişe)
2 yumurta
hazırlanması:
1. İç malzemeyi hazırlamak için peyniri ezip doğranmış maydanozlarla karıştırın.
2. Dikdörtgen bir fırın tepsisini veya 30 cm çapında yuvarlak bir tepsiyi yağlayın. 1 yufkayı bütün olarak tepsiye serin. (yufka tepsinin kenarlarından dışa doğru sarkacaktır.)
3. İkinci yufkayı ikiye bölün. her bir parçayı kırıştırarak tepsiye eşit şekilde serin. üçüncü yufkayı da ikiye bölün. bu defa sadece bir yarısını tepsiye serin.
4. Peynirli ve maydanozlu için tamamını tepsideki 2,5 yufkanın üzerine yayın.
5. Üçüncü yufkanın kalan yarısını peynirli için üzerine kırışık olarak serin. son yufkanın kenar kısımlarını genişçe koparıp orta kısmını bütün olarak bırakın.
6. Kopardığınız kenarları parça parça tepsiye yayın. tepsinin en altına serdiğiniz ve dışına sarkan yufkayı iç tarafa çevirip tepsinin şekline göre katlayın.
7. Ortası kalan yufkayı tepsiye serin. kenarına taşan kısımları böreğin altına sıkıştırın. böreği kuru halde iken istediğiniz büyüklükte dilimleyin.
8. Tereyağını eritin. sırasıyla 2 şişe maden suyunu ve 2 yumurtayı ekleyin. (önce yumurtaları eklerseniz tereyağının sıcaklığıyla pişerler.) bir tel yardımıyla çırpın. karışımı kesilmiş yufkaların üzerine gezdirin. en az 1 saat oda sıcaklığında bekletin.
9. Önceden ısınmış 200C fırında 30-40 dakika pişirin. (maden suyundan dolayı üzerleri tam kızarmayacaktır.)
Kategori: Borekler
Sodalı Böreğin yapımı çok kolay. Ve çok lezzetli oluyor. Biz genelde börekleri hoşaf türü tatlılarla yemeyi severiz. Dün yine böreğin yanında erik hoşafı vardı. Afiyetle yedik.
malzemeler:
250 gr az yağlı beyaz peynir
1 su bardağı doğranmış maydanoz
4 adet yufka
2 yemek kaşığı tereyağı
40 cl maden suyu (iki şişe)
2 yumurta
hazırlanması:
1. İç malzemeyi hazırlamak için peyniri ezip doğranmış maydanozlarla karıştırın.
2. Dikdörtgen bir fırın tepsisini veya 30 cm çapında yuvarlak bir tepsiyi yağlayın. 1 yufkayı bütün olarak tepsiye serin. (yufka tepsinin kenarlarından dışa doğru sarkacaktır.)
3. İkinci yufkayı ikiye bölün. her bir parçayı kırıştırarak tepsiye eşit şekilde serin. üçüncü yufkayı da ikiye bölün. bu defa sadece bir yarısını tepsiye serin.
4. Peynirli ve maydanozlu için tamamını tepsideki 2,5 yufkanın üzerine yayın.
5. Üçüncü yufkanın kalan yarısını peynirli için üzerine kırışık olarak serin. son yufkanın kenar kısımlarını genişçe koparıp orta kısmını bütün olarak bırakın.
6. Kopardığınız kenarları parça parça tepsiye yayın. tepsinin en altına serdiğiniz ve dışına sarkan yufkayı iç tarafa çevirip tepsinin şekline göre katlayın.
7. Ortası kalan yufkayı tepsiye serin. kenarına taşan kısımları böreğin altına sıkıştırın. böreği kuru halde iken istediğiniz büyüklükte dilimleyin.
8. Tereyağını eritin. sırasıyla 2 şişe maden suyunu ve 2 yumurtayı ekleyin. (önce yumurtaları eklerseniz tereyağının sıcaklığıyla pişerler.) bir tel yardımıyla çırpın. karışımı kesilmiş yufkaların üzerine gezdirin. en az 1 saat oda sıcaklığında bekletin.
9. Önceden ısınmış 200C fırında 30-40 dakika pişirin. (maden suyundan dolayı üzerleri tam kızarmayacaktır.)