Forum Hafızoğlu

Tam Versiyon: KATI BESİNLER NE ZAMAN
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
KATI BESİNLER NE ZAMAN



İlk 4-6 ay içinde verilen besinler pütürsüz ve topaksız olmalıdır. Daha sonra bebeğinizin artan artan ihtiyaçlarını karşılamak için ek besinlere geçmek gerekir. Bu besinler evdeki yiyeceklerden bir süzgeç yardımıyla püre haline getirilerek hazırlanabilir. Bebekler için hazırlanan besinlere tuz ya da şeker ilavesi önerilmemektedir.

Bundan sonraki birkaç ayda bebeğin çiğnemeye alıştırılması için, yavaş yavaş pütürlü ve topaklı mamalar verilmelidir. 12. ay civarında, evde yenilen yiyeceklerin tamamı olmasa bile çoğunluğu bebeğe verilmeye uygundur.

Eğer bebeği emziriyorsanız; 1. yaşın sonuna, hatta daha sonrasına kadar emzirmeye devam edebilirsiniz.

4. ayın sonunda bebeğe artan besin ihtiyacını karşılamak, çiğnemeyi ve yutmayı öğrenmesini sağlamak amacıyla anne sütü yanında ek besinlere de başlamalısınız. İlk başlanacak ek besinler tahıl içeren mamalardır. Bebeğe başlangıç tahılı olarak pirinç unu veya mısır unu verebilirsiniz. Diğer tahılların (buğday, çavdar, yulaf vb.) kullanımına 6. ay sonunda başlanmalıdır. İkinci olarak sebze çorbası başlayabilirsiniz. Havuç ve patates ilavesiyle pişirilecek sebze çorbası tel süzgeçten geçirilir. Daha sonra sebze çorbası pirinç, kabak ve az sıvı yağ ilavesi ile çeşitlendirilir. 6. ay sonunda diğer sebze çeşitleri, et, tavuk ilavesi yapılmaya başlanabilir. Üçüncü olarak taze sıkılmış meyve suları başlanabilir. Elma, havuç ve şeftali suları başlangıç meyve sularıdır. Cam rendede ezilen meyveler tülbentten süzülerek hazırlanır. Bebek meyve sularına alıştıktan sonra meyveler püre şeklinde verilmeye başlanabilir.M eyve püreleri buharda biraz yumuşatılarak bebeğin daha kolay alması sağlanabilir. Yoğurtta verebilirsiniz.

6. ay sonu bebeğin yumurta sarısı, beyaz peynir, tahıl mamaları gibi kahvaltı malzemeleri ile tarhana ve şehriye gibi unlu çorbalara da başlayabileği aydır. Çorbalara et, tavuk, kıyma ilavesi yapılabilir. Tuz 1 yaşına kadar kullanılmamalıdır.

9. ay sonunda ızgara veya haşlanmış taze balık, haftada bir kez ciğer, bebeğin menüsüne ilave edilebilir. Baklagillerde besin değeri yüksek ürünler olup iyice haşlandıktan sonra tel süzgeçten geçirilerek kabuk kısmı ayrılır. Bu şekilde çorbasına ilave edilebilir.

12. ay sonunda ise bebeğe sofra yemekleri başlanabilir.