Forum Hafızoğlu

Tam Versiyon: Kurbanla ilgili meseleler
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Sual: Zekat nisabına ulaşmış altınları olan çocukların kurbanlarını babaları mı keser?

CEVAP: Büluğa ermemiş olan çocuğa, zengin de olsa, kurban kesmek vacib olmaz. Babasının da, zengin çocuğu için kesmesi gerekmez.

Üçüncü gün önemlidir
Sual: Özel bir okulda yüksek lisans yapıyorum. İş yeri, eğitim masraflarını karşılayacağını üstlenmişti. Ancak iş yeri, son iki taksiti ödemiyor. Bu borçlar da benim üzerime kaldı. Kurban ve zekat nisabı hesaplarken, bu borçları da düşmem mi gerekiyor?

CEVAP: Kurbanda bayramın üçüncü günündeki duruma göre konuşulur. Şimdi konuşmak geçersiz olur. Bayramın üçüncü günü durum şimdiki gibi olursa, borçlar düşülür. Zekatta da düşülür.

Nisap önemlidir
Sual: Aylığımız az ise, karı koca olarak kurban kesmemiz gerekir mi?

CEVAP: Aylığın az veya çok olmasının hiç önemi yoktur. Adam ayda bin lira alır, harcar elinde para kalmaz, zekat da vermez kurban da kesmez. Yüz lira alan birinin elinde 96 gram altın değerinde para veya bileziği olur, borcu olmaz, zengin olduğu için, hem zekat verir, hem de kurban keser.

İkinci bir husus, kadın erkek dinen birbirinden ayrıdır, herkesin kazancı kendinedir. Diyelim ki hanımın yüz gram altını varsa, borcu yoksa dinen zengindir. Zekat verir ve kurban keser.
Bayram günü borçlar mevcut paradan çıkarılır, geriye elinde nisap kadar para kalan zengin demektir, kurban keser.

Para vermeden kurban kestirmek
Sual: Alacağım var, ama elimde para yok. Alacağım olan kimseye desem ki, (bir hayvan 500 lira) benim için iki tane kurban kes, bin lirayı da hesabımdan düş. Bu caiz olur mu?

CEVAP: Evet caiz olur. Hatta hiç alacağınız olmasa, benim için bir kurban kes deseniz, o da kesse, vacib sevabına kavuşursunuz.

Zekat verirken de böyledir. Birini vekil etseniz, benim için şu kadar zekat ver deseniz o da verse, zekatınız verilmiş olur. Para vermekle ilgisi yok. Yani vekil kendi parasından verebilir.

Vekil kendi parası ile kurban kesebilir. Daha sonra sizden para isteyebilir veya hediye de edebilir. O ayrı bir konudur.

Borcu olan zengin
Sual: 96 gr altını olanın, borcu varsa, vacib olan kurbanı kesmesi gerekir mi?

CEVAP: Borcu olan, borcunu çıkardıktan sonra nisabı bulmazsa, kurban kesmesi gerekmez. İsterse nafile kurban veya akika kesebilir.

Keçiden kurban
Sual: Keçi kurban etmekte mahzur var mı?

CEVAP: Hiç mahzuru yoktur; koyun gibidir.

Yazar Adı: Mehmet Ali Demirbaş