27-02-2007, 12:44
{EDITOR=<table id="table1" style="border-collapse: collapse;" border="0" cellpadding="0" width="98%"><tbody><tr><td class="bod" align="center" bgcolor="#ffffff" height="20"><font style="font-size: 15pt; font-weight: 700;" color="#000080" face="Arial"> <font color="#ff0000">YÖK Hala Başörtüsü Yasağını Savunuyor</font> </font> </td> </tr> <tr> <td class="bod" align="center" bgcolor="#ffffff" height="10"> <font style="font-size: 9pt; font-weight: 700;" face="Arial"> 27/02/2007 </font> </td> </tr> <tr> <td class="bod" align="right" bgcolor="#ffffff" height="10"> <br></td> </tr> <tr> <td class="bod" align="right" height="10"> <br></td> </tr> <tr> <td class="bod"> <font style="font-size: 9pt;" face="Arial"> <p>YÖK'ün''Türkiye'nin Yükseköğretim Staratejisi'' başlıklı raporu CumhurbaşkanıAhmet Necdet Sezer'e sunuldu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziçbaşkanlığında oluşturulan Strateji Komisyonunca hazırlanan rapor, kitaphaline getirildi. </p><p>YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, kitabın önsözünde raporun son yıllardayükseköğretim üzerinde yoğunlaşan tartışlamalara açıklık getirmeyiamaçladığını kaydederek, çalışmanın bunun yanı sıra doğrudan yasaldüzenlemeden yola çıkılarak yükseköğretim sorununun aşılamayacağı ya dabir sonuca ulaşmanın mümkün olamayacağı endişesinin bir ürünü olarakortaya çıktığını ifade etti. </p><p><strong>"TÜRBAN'' YASAĞI İÇİN HUKUKU GÖSTERDİ</strong></p><p>Son yıllarda, üniversitelerle ilgili tartışmaların önceliklikonularının ''türban'' ve ''katsayı'' konuları olduğu kaydedilerek,şöyle denildi: </p><p>''Türban diye adlandırılan ve ''İslami simge'' haline getirilen,genç kızların örtünme biçiminin, kamusal alanda kullanılmasınınyasaklanması ile ilgili bir ön tespit yapmakta yarar vardır. Zira buörtünme biçiminin, kamusal alanda yasaklanması, önce ulusal yargıorganlarımızın, ardından da uluslar arası mahkemelerin bağlayıcıkararlarına dayanmaktadır. Üniversiteler de diğer bütün kurumlar gibi,bu kararlara uymakla yükümlüdür. Hemen ekleyelim, bu türyasaklamalardan hoşnut olmayanlar, bunların değiştirilmesinin hukukiyollarını hiç kuşkusuz kullanabilirler. Ancak, bir hukuk devletinde,kurallara ve mahkeme kararlarına uymak bir yurttaşlık görevi olduğugibi, aksi yöndeki tutum ve davranışlar karşısında uygulanacakyaptırımlara katlanma sorumluluğu da vardır. Bu açıklamalar dikkatealınmadan YÖK'ü ve üniversiteleri sürekli olarak töhmet altındabırakmak isabetli olmamaktadır.'' </p><p><strong>KATSAYI ADALETSİZLİĞİNİ SAVUNDU</strong></p><p>Sunuş bölümünde ''katsayı'' konusuna da değinildi. Üniversiteyegiriş sınavında öğrencilere uygulanan farklı katsayıların, meslekliselerinden mezun olanlar için ''üniversiteye giriş yolunu tıkadığı''iddiası ile sığ bir tartışmanın başlatılmış olduğu ifade edilerek,''katsayı ile ilgili düzenlemeler, ortaöğretim (meslek liseleri vegenel liseler) öğrencilerinin, üniversite giriş sınavındaki başarılarıdeğerlendirilirken, lise döneminde seçmiş oldukları alanlara görekendilerine bir avantaj sağlamayı hedeflemektedir. Hiçbir ayrımyapmadan, bütün lise mezunlarına üniversiteye girişte tek bir katsayıuygulaması yapmak, koşulları eşit olmayan bir yarışma yaptırmakla eşanlamlıdır. Bu iki konu etrafında kümelenen tartışmalar, yeni ufuklaraçmaktan çok, tıkanıklar ve gerilemeler yaratmıştır'' denildi. Raporlailgili, 17 üniversitenin ve ilgili 3 sivil toplum kuruluşunungörüşlerini, YÖK'e gönderdikleri, 163 paydaşın da kişisel görüşlerinive önerilerini YÖK'e yazılı olarak ilettikleri, Dünya Bankası çalışmagrubunun yeni bir seçenek sunduğu, bunun sonucunda da StratejiKomisyonunca tüm görüşlerin değerlendirilerek ''Türkiye YükseköğretimStratejisi''nin üzerinde mutabakat sağlanan bir metin halinegetirildiği bildirildi. </p><p><strong>YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİNİN BUGÜNKÜ YAPISI</strong></p><p>Kitabın, ''Türkiye'de Yükseköğretim Sisteminin Bugünkü Yapısı vePerformansı'' başlıklı bölümünde YÖK'ün kendi yapısı değerlendirildi.''YÖK'ün başlangıç tasarımında, yükseköğretim sistemininyönlendirilmesinde mali teşvik unsurlarından yararlanması düşünülerek,bütçe süreçlerinde önemli roller oynaması öngörülmüştü. Ama zamaniçinde ve özellikle yaklaşık son 15 yıldır, üniversitelerinbütçelerinin dağıtımında, bir çeşit ''postacı'' rolünden daha fazla birgörev üstlen(e)memiştir'' denilen kitapta, şu andaki idari yapısının dabu işlevi taşıyabilecek kapasiteye sahip şekilde oluşmadığı vurgulandı.</p></font></td></tr></tbody></table>EDITOR}