16-04-2007, 12:34
{EDITOR=<pre><span style="font-size: 12pt; font-family: Verdana; color: black;">Cumartesi günü, Türkiye çok önemli bir demokrasi sınavını başarıyla verdi. <br>Malum, ADD'nin düzenlediği “Cumhuriyet'e sahip çık” mitingi üzerinde çok <br>konuşulup yazıldı… bu mitingi düzenleyenler için statükocular, demokratikleşme <br>ve sivilleşmeye karşı direnen kişi yada çevreler olarak görüldüyse de demokratik <br>haklarının kullanılması çerçevesi içerisinde başlayıp bitmesi herkese rahat bir <br>nefes aldırdı… zira, demokratik tepki gösterme hakkını kullanan kalabalığı fırsat <br>görüp, provokatörlerin sahneye çıkıp, görmek ve yaşamak istemediğimiz bazı <br>tatsızlıkların yaşanabileceği kaygısı vardı. Hem mitinge katılanların, hem de <br>güvenlik güçlerimizin olağanüstü önlem ve hassasiyeti bu endişelerin yerini <br>güven ve sükunete bırakmasına vesile oldu. Buradan herkese bir teşekkür <br>borcumuzun olduğunu düşünüyorum… milyonlarca katılımcının beklendiği bu <br>mitingin abartılı sayılarla yüzbinlerde kalması, halkımızın çoğunluğunun <br>Cumhuriyetin tehlikede olduğu kanaati taşımadığını da bir anlamda teyit etmiş <br>oldu… </span></pre><pre><span style="font-size: 12pt; font-family: Verdana; color: black;">Cumhuriyetin tehlikede olduğunu düşünerek sokağa çıkan azınlığa da, bu iddialara<br> itibar etmeyen çoğunluğa da saygı duyarak, benimde teyit etmek istediğim <br>demokratik bir tepkimi sizinle paylaşmak istiyorum:<span style=""> </span>Kimin Cumhurbaşkanı olması,<br>kirli emeller uğruna akan şehitlerimizin kanından daha önemlimi ki, Cumhurbaşkanı <br>adayına karşı sağlanan bu birliktelik bu olaylar başta olmak üzere, iç ve dış <br>tehditlere, bölücülere ve bölücülüğe, demokratikleşmeye ve insan haklarına karşı sağlanmıyor? </span></pre><pre><span style="font-size: 12pt; font-family: Verdana; color: black;">Cumhurbaşkanlığı makamının yetki ve sorumluluk sınırları anayasayla çizilmiş olmasına<br> rağmen bu endişenin sebebi ne acaba? </span></pre><pre><span style="font-size: 12pt; font-family: Verdana; color: black;">Hukukun temel ilkesi olan 'Başkalarının hakkına ve hukukuna saygı gösterme' gereğini <br>işimize geldiği gibi gösterip yada göstermeme hakkını kimden ve nasıl alıyoruz?</span></pre><pre><span style="font-size: 12pt; font-family: Verdana; color: black;"> Bu ön yargılı yaklaşımlar bana şu hikayeyi hatırlattı:<span style=""> </span>Birlikte yemek yiyen iki körden <br>birinin diğerine, 'Sen niye her lokmada iki dolma yiyorsun!' diye suçladığı arkadaşı, <br>'Benim her lokmada iki dolma yediğimi nasıl görüyorsun!' şeklinde cevaplayınca, <br>suçlayan arkadaşı, 'Çünkü ben öyle yapıyorum!..' demiş… <br>buna göre, Başbakan Erdoğan'ın dindar kimliğinden endişe duydukları için köşke <br>çıkmasına karşı olanlara, demek ki siz de dine ve dindarlığa karşınız! Şeklinde bir <br>karşılık verilse merak ediyorum iki dolmayı yiyen körün dürüstçe itiraf ettiği gibi, <br>evet karşıyız! Derler mi?</span></pre><pre><span style="font-size: 12pt; font-family: Verdana; color: black;">Yersiz ve özellikle de mesnetsiz fobilerimizden kurtulmalıyız. Bizim gibi düşünmeyen <br>insanlar hakkında hukuk dışı suçlamalar yaparak, bizim gibi düşünmesini sağlayacağımızı <br>zannetmek sadece kendimizi kandırmak aynı zamanda gülünç duruma düşürmek demektir. <br>Sağımız, solumuz, önümüz ve arkamızdakilere güvenmeyip kime güveneceğiz Allah aşkına? <br>Bunların hepsi de bizim gerçeğimiz. Bunları hayatımızdan çıkarmak istediğimizde geriye ne kalıyor! <br>Hiç düşündük mü?</span></pre><pre><span style="font-size: 12pt; font-family: Verdana; color: black;"> Her neyse, bu kadar hengameden sonra nihayet adaylık süreci başlamış bulunuyor <br>Cumhurbaşkanlığı için. Anayasada belirtildiği üzere, şartları taşıyan her vatandaş adaylığını <br>açıklayabilir. Açıklayacaklarda… Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasına taraf yada karşı <br>olursunuz, sever yada sevmezsiniz. ama benim tahmin edeceğim sonuca bir etkisi olmayacaktır. <br>bana göre, Başbakan Erdoğan aday olacak ve köşke çıkacaktır. bu bir kehanet olmadığı gibi <br>iddia da değildir… sadece, demokrasi çarkının döndüğü demokratik hedefte gördüklerimdir… <br>Vatana ve millete hayırlı olsun… <span style=""> </span><br></span></pre>EDITOR}