Forum Hafızoğlu

Tam Versiyon: Elmalılı Hamdi Yazır dan...Namaz..
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
"Muhakkak ki namaz kötü ve iğrenç şeylerden vazgeçirir."[SIZE=3]
[B](Ankebût, 29/45)

âyeti, bu gerçeği anlatır. Bu karşılaştırmadaki yanlışlıklar, ayrı ayrı şahısları mukayese etmekten doğar. Bazı hususta ahlâklı farz edilen namazsız, namazına devam ettiği zaman hiç şüphesiz ahlâk ve maneviyatça daha yükselir.
Namazını kılan kimsenin hayatta en az dört kazancı vardır:
Birincisi temizlik;
ikincisi kalp kuvveti;
üçüncüsü vakitlerin intizamı;
dördüncüsü toplumsal düzelme.
Bu faydalar, devam şartıyla, en resmî bir namazda bile vardır.

Namazın büyük faydalarını hesap etmek mümkün değildir.
Fakat en ufak ahlâkî faydası bilfiil büyüklenmeyi kırmak, kardeşliğe hazırlanmak, Allah rızası için iş yapmaya alışmaktır.
" Namaz İslâm ile küfrün ayırıcısıdır"


(Arkadaşlar Elmalılı Hamdi Yazır,ve Şayh Veliyullah ed-Divleviyi şiddetle tavsiye ediyorum.)
Ciltli bir kitap nasıl okunur mesela tefsir.

1-Günde en az 50 safya okumak gerekiyor mümkün mertebe ara vermeden.Günde 2-5-7-15 sayfa okursak bir türlü mevzunun içine giremeyiz onca zaman boşa gider.
2-Altını çizmek veya fişleme usulüyle olmadı bir yere yazarak.(Fiş denen şey yüksek lisans yapanlar bilirler kartondan bir kağıda başlıkları yazarak önemli görülen yerleri yazarak saklamak.Bir sohbet verecekseniz,konfetans veya seminer onları saklı olan yerden çıkarıp bakarsınız bir kere.Hazırlık yapmaya gerek kalmaz)
3-Ağır bir dili varsa o okunan ilimle ilgili bir sözlük ile atlamadan gerekirse kelime cümle cümle okunacak ve anlaşılacak.Belli bir ciltten sonra sözlüksüz okunmaya başlanacak ve kelime dağarcığımız inanılmaz gelişecek.

Ciltli kitapların faydaları:

1-Tefsir veya hadis veyahutta fıkıh kitabı birirmişsek altını çizip çok elzem konularıda fişlemişsek artık soran değil sorulan oluruz.Başka ilimlerle uğraşırız.
2-Konu bütünlüklerimiz olur hangi ayet niye inmiş,çelişiyor gibi görünen konularda yorumlar neler,hadis külliyatı bitirmişsek "en üstününüz diye bir sürü amelden bahsediliyor hakikaten en üstün amel ne" bu konudada sıkıntımız kalmaz ve kafamızda islam deyince bir kavram oluşur.Artık entellektüel düzeyde kendimize ve çevremize faydamız olacağımız gibi emr-i ma'ruf ve nehy-i anil münker konusundada yeterli donanımımız olur.
3-Eskilere kısmen de olsa yaklaşırız.Bütüncül bakarız her konuya.Eskiden alimler hakikaten alimmiş.Kitap yazarken mürşid cd si,Konulara göre ayırılmuş kur'an mealleri yokken ecdat neler yapmış..Azıcık matteryalle ne eserler vermişler.


Önemli NOT:Arkadaşlar bunları veya sitedeki yazıları yazarken amacım ben her şeyi biliyom benden istifade edin demek değil.Yaptığım ve faydasını çokca gördüğüm şeyleri, sizlerle paylaşmak.Herkesin kendine ve bilgisine güvendiği yönleri olduğu gibi benimde ilgilendiğim ve sevdiğim konular var ve uğraştığım için işim olduğu için kendime güvenerek deneme mahiyetinde olanlarının da başına deneme yazarak(hiç bir iddiam yoktur manasında) ,dini konularda ve diğer konularda da deliller getirerek yazdığım şeyleri ısbatlamaya çalışıyorum.Katılmadığım yazıları da gerekçelerini belirterek fikrimi açıklıyorum.Keşke aynı tavır da bana da yapılsa.İnsan bu sayede kendine doğru gelen ama aslında hakikaten hiç bir tutar ve kurtarır tarafı olmayan fikirlerin yanluşlığını görür ve ısrardan vazgeçer.