07-08-2007, 15:59
<!-- / icon and title --><!-- message -->
Son günlerde mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklar nedeniyle ishal ve ateş şikayetiyle hastanelere başvuran bebek sayısında artış oldu.
Konya'daki hastanelerin çocuk servislerinden edindiği bilgiye göre, son günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 6-8 derece üzerinde seyretmesi, bebekleri ve çocukları olumsuz etkiliyor.
Aşırı sıcak nedeniyle ortaya çıkan ishal ve yüksek ateş yüzünden hastanelere başvuran bebek ve çocuk sayısında artış olurken, özellikle yüksek sıcaklık ve yüksek nemin oluştuğu durumlarda 0-2 yaş grubu çocuklarda bazı rahatsızlıkların ortaya çıkabildiği bildirildi.
Dr. Faruk Sükan Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde görevli Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Gürel, hastanelerinde sıcaklığın yol açtığı bir yoğunluk yaşandığını belirterek son günlerde genellikle ateş ve ishal şikayetine baktıklarını söyledi.
SUSUZLUK ATEŞİ...
Ortam sıcaklığının artmasına bağlı olarak bebeklerin vücudunda su kaybının ciddi boyutlara ulaşabildiğini ifade eden Gürel, şunları kaydetti:
''Bu durumda susuzluk ortaya çıkıyor. Su kaybı telafi edilmezse bebek ve çocuklarda susuzluk ateşi ortaya çıkar. Birçok aile bunu sıcağa bağlayıp boş verebiliyor ancak bu durum ciddi sorunlara yol açabilir. Susuzluk ateşi havaleye, ardından da fiziksel ve zihinsel kalıcı sorunlara neden olabilir. Ayrıca sıcağın yol açtığı ishaller de sıvı kaybını artırıyor. Terleme ve ishalle kaybedilen su, bebeğin vücudundaki işleyişi alt üst ediyor.''
Gündüz saatlerinde güneş ışınlarının da bebeklerin gözlerinde alerjiye ve kızarıklığa yol açabildiğini vurgulayan Gürel, gözlerdeki bu kızarıklık için hemen tedavi uygulanması gerektiğini aksi takdirde gözde kalıcı bozuklukların oluşabileceğini bildirdi.
Terleme yüzünden ciltte de tahrişler ve pişikler görülebileceğini dile getiren Gürel, şöyle devam etti:
''Aşırı terlemenin önlenmesi için ortam sıcaklığının sabit tutulması ve ortamın sürekli havalandırılması gerekiyor. Bebeklere uygun giysiler giydirilmeli, olabildiğince serbest ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Sıvı alımına özen gösterilmelidir. Terleme ile aşırı su, tuz ve mineral kaybı oluşur. Bebeklerin bulunduğu kiloya göre sıvı alması gerekiyor. Bu konuda doktorundan bilgi alınabilir. Ancak ortalama 10 kilogram ağırlığındaki bir bebeğin normal şartlarda günde 1.5 litre sıvı alması gerekiyor. Yaz aylarında ise terleme çok olduğu için günlük sıvı alım miktarının 1,5 litrenin üzerinde olması zorunludur. Ayrıca 6 aylıktan sonraki bebekler için 1,5 litrelik sıvının önemli bölümünü taze sıkıymış meyve suları oluşturmalıdır.''
Gürel, 0-2 yaş bebeklerin kış aylarında haftada 1 ya da 2 kez banyo yapmasının yeterli olacağını belirterek yaz aylarında ise bebeklere her gün banyonun şart olduğunu, bunun bebeği rahatlatacağını söyledi.
Yaz aylarında bebeklerin gıdalarının da ayrı bir risk oluşturduğunu vurgulayan Gürel, ''Gıdalar yaz aylarında çabuk bozuluyor. Bebekler için hazırlanan gıdalar taze olarak hemen tüketilmelidir. Biberon içinde öğün bekleyen gıda, besin zehirlenmesine yol açabilir. Özellikle mamaları ve meyve suları bekletmeden içirilmelidir'' diye konuştu.
<!-- / message -->