malzemeler:
750 gr kuru malatya kayısısı
3 su bardağı şeker
5 su bardağı su
250 gr ceviz
1 paket kuş üzümü
hazırlanması:
1. 750 gr kayısıyı iyice yıkayın. 3 su bardağı şeker ve 5 su bardağı su ile ateşe koyun ve yumuşayana kadar pişirin.
2. yumuşayan kayısıları kevgirle tenceren alıp bir kapta soğutun. tencerede kalan suyu 15 dakika daha kaynatın. soğuyan kayısıların arasına ceviz parçaları yerleştirip bir tabağa dizin.
3. tenceredeki suyun bir kısmını kayısıların üzerine gezdirin. üzerlerine kuş üzümü serperek süsleyin. (isterseniz hindistan cevizi veya antep fıstığı da kullanabilirsiniz.)
kalburabastı
hamur malzemeleri:
1 paket yumuşak margarin
3 su bardağı un
1 veya 2 kaşık yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
içine:
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
şerbet malzemeleri:
2,5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1/4 limonun suyu
şerbetin hazırlanması:
1. 2,5 su bardağı suyu ve 2,5 su bardağı şekeri tencereye alın. kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra 1/4 limon suyunu ekleyin. bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakın.
hamurun hazırlanması:
1. 1 paket yumuşak margarin ile 3 su bardağı unu birbirine yedirin. bu karışıma sırayla 1-2 kaşık yoğurt, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 yumurta ve 1 paket kabartma tozu ekleyerek hamur yapın. bu hamurun üzerini bezle örterek 10 dakika dinlendirin.
2. hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın. bu parçaları bir kevgirin üzerinde elinizle bastırarak avcunuzun ortası kadar açın. hamurun içine 1 tatlı kaşığı ceviz koyun ve her iki ucunu birbirinin üzerine getirin.
3. kalburabastıları katlanan kısmı altta kalacak şekilde fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. 180C'de 10-15 dakika pişirin. sonra ısıyı 200C'ye getirip üzerinin kızarmasını bekleyin. üzerleri kızarınca fırından çıkarın. sıcak tatlıların üzerine soğumuş şerbeti dökün.
Afiyet olsun
muhallebili kadayıf
malzemeler:
yarım kg kadayıf
125g tereyağı+125g margarin
muhallebisi:
1 lt süt
5 yemek kaşığı pirinç unu
2 yemek kaşığı toz şeker
şerbeti:
4 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
birkaç damla limon
hazırlanması:
margarin ve tereyağını eritip ılıtın. ılınan yağı kadayıfın üzerine dökün. elinizle kadayıfı aça aça yağın kadayıfın her yanına değmesini sağlayın. kadayıfın yarısını elinizle bastırarak orta boy tepsiye yayın.
muhallebiyi yapmak için sütün içine şekeri ve pirinç ununu ekleyin. telle devamlı çırparak pişirin. arada karıştırarak ılıtın. muhallebiyi tepsideki kadayıf üzerine yayın. kadayıfın diğer yarısını da bastırarak öuhallebinin üzerine serin. bunu 180C'de iyice kızarana kadar pişirin. (iyice kızarmazsa şerbeti dökünce beyaz kalır.)
şerbeti için şekeri ve suyu kaynatın. en son limonu ekleyip bir taşım daha kaynatın. kadayıf sıcak şerbet ılıkken şerbeti kadayıfın üzerine dökün. şerbeti döktükten hemen sonra kadayıf tepsisinin üzerine başka bir tepsi kapatın. (böylece kadayıf kurumaz)
Afiyet olsun
Baklava
Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı süt
3 çorba kaşığı yoğurt
yarım paket kabartma tozu
yarım kahve fincanı sirke
1 su bardağı sıvı yağ
yarım kilo ceviz
üzerine 1 paket margarin
Aldığı kadar un
Açmak için:
1 su bardağı nışasta
1 su bardağı un
Şerbeti:
8 su bardağı su
8 su bardağı şeker
yarım limon
Yapılışı
Un hariç tüm malzemeleri bir kabın içerisinde karıştır. Kabartma tozu dahil.
Unu yavaş yavaş yedir. Çok sert bir hamur olmamalı. Kulak memesi yumuşaklığında olmalı.
Hamuru 1 saat kadar dinlendir.
Hamuru önce 6 ya böl. Daha sonrada her birini 10’a böl. 10’lu küçük topalaklar yap.
İlk 10 adetini 20 cm kadar unlu ve nışastalı karışımla aç. Üst üste diz. Aralarına nışastalı ve unlu karışımdan olsun.
Hepsini birden merdane ile tepsi büyüklüğünde aç. Bir sofra bezinin üzerine ser. Diğer kalan 5 adet 10 grubuda aynı şekilde açtıktan sonra sofra bezinin üzerine ser.
Tepsiye yufkaları arasıne ceviz serperek diz.
En üst yufkasını yerleştirdikten sonrada istediğiniz şekilde kes.
1 paket margarini yak.
Sıcakken tepsinin üzerine dök.
Fırınlarken dikkat et. 175C de önce üstü kızarana kadar fırınla. Çıkar 10-15 dakika kadar soğut. Tekrar fırınında 10 dakika kadar 10 dakika fırınla. Bu işlemi 2-3 sefer yap. Yoksa içi iyi pişmez. (baklavayı pişirirken hiç dinlendirmeyecekmişsin). ( bu baklava muhtemelen 4-5 gün önceden yapılmış olacağı için soğuk iken şerbetlenecek)
Serbetini ise kaynatığın zaman ocaktan aldığın gibi üzerine kaynak dök. Sıcaklığı gidinceye kadar üzerine kapatma. Daha sonra üzeri kapalı olarak muhafaza et.
Afiyet Olsun
havuçlu tatlı
asıl tarifte malzemeler iki katı fazla. yarım kg. havucu soyup rendeliyorsunuz ve bir tencereye koyuyorsunuz. 1 su bardağı toz şekeri ekleyip havuçlar iyice yumuşayana kadar pişiriyorsunuz. havuçlar biraz soğurken yarım paket pötibör bisküviyi un haline getiriyor, soğuyan havuçların suyunu süzüp bisküvilerle karıştırıyorsunuz. karışımdan ufak parçalar alıp, yuvarlıyor ve hindistan cevizine batırıyorsunuz. yaptıktan sonra içine dövülmüş ceviz de eklenebilinir ama bu haliyle de çok güzel...
sultan lokumu
bu tarifi uygulamak
için; 1 kg. süt, 1 paket (250 gr) margarin, 2 su bardağı şeker, 1 paket vanilya, 2 su bardağı + 2 yemek kaşığı un, ceviz ve tarçın gerekiyor. önce unla yağı kavurun. şekeri ekleyip kavurmaya devam edin. sütü azar azar ekleyin, çırparak pişirin. oldukça yoğun bir muhallebi kıv----- gelip pişince ocaktan indirin. hemen vanilyayı ekleyip 10 dk. çırpın. buzdolabında en az 2-3 saat bekletin. soğuyunca her birinden ceviz büyüklüğünde parçalar alın, içine ceviz + tarçın karışımından koyup kapatın ve yuvarlayın. lokumları hindistan cevizi serpilmiş tepsiye dizin. her tarafının hindistan cevizine bulanmasını sağlayıp, kürdan batırın. servis edene kadar buzdolabında saklayın...