Forum Hafızoğlu

Tam Versiyon: Genç nesil okumuyor
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
[Resim: 4222.jpg]



Genç nesil okumuyor

Televizyon seyretmek, internette gezinmek, iPod dinlemek, video oyunu oynamak, cep telefonuyla konuşmak çok, kitap okumak yok.

Yeni neslin neyi en çok yaptığı biliniyor; televizyon seyretmek, internette gezinmek, iPod dinlemek, video oyunu oynamak, cep telefonuyla konuşmak ve arkadaşlarıyla mesajlaşmak. Amerikan Sanata Ulusal Gelir Sağlama Derneği tarafından yayınlanan bir rapor, genç neslin neyi en az yaptığını da belirledi; kitap okumak.

Rapora göre, 18 - 24 yaş arası Amerikan gençlerinin yarısı, kendi isteğiyle hiç kitap okumuyor. 13 yaşındaki çocukların sadece yüzde 30’u her gün biraz kitap okuyor. 17 yaşındaki gençlerden, zevk için hiç kitap okumayanların oranı yüzde 19’a yükseldi.

Rapora göre, 15 - 24 yaşı arası gençler, televizyon izlemeye günde ortalama 2,5 saat ayırırken, kitap okumaya ayırdıkları ortalama süre sadece 7 dakika. Tabloyu, “çok büyük bir sosyal problem” olarak nitelendiren NEA Başkanı Dana Gioia, “Yeni neslin çoğunluğunu kaybediyoruz. Az okumaktan dolayı kendi potansiyellerine hiçbir şekilde yaklaşamıyorlar” uyarısında bulundu.

Okuma azlığının da ötesinde yeni neslin okuma yeteneğinde de büyük zafiyet içinde olduklarını belirten Gioia, bu soruna dikkat çekerken “Çok ciddî bir kesimi okuyamıyor. Kaldı ki kendilerinden orijinalinden Proust okumalarını istemedik, günlük gazeteleri okumalarını istedik” diye konuştu.

2004 yılında hazırladığı rapora, “Okuma riskte” adını koyan NEA, bu yıl tehlikenin boyutuna işaret etmek için, raporu, “Okumak ya da okumamak; İşte ulusal ehemmiyette mesele” başlığıyla yayımladı.

OKUMAK, KİŞİLİK KALİTESİNİ ARTIRIR

NEA raporu, okuma oranıyla ekonomik gelir seviyeleri arasındaki ilişkiye de dikkat çekiyor. Ancak, raporda belirtilen en çarpıcı tesbit; gelir seviyesine bakılmaksızın, okuma oranıyla, sosyal hayata katılma, oy kullanma ve politik aktivite gibi vatandaşlık görevlerini yerine getirme, kültürel ve san’atsal faaliyetlere katılım, gönüllü kuruluşlara ve faaliyetlere destek olma ya da bizzat üye olma ve hatta düzenli bedensel egzersiz arasında, doğru orantı olduğu şeklinde yer almış. Gioia, bu çarpıcı sonucu, “Kitap okuyan fakir Amerikalılar, kitap okumayan zenginlerden çok daha fazla gönüllü oluyorlar ve yardım faaliyetlerine katılıyorlar” diye örneklendirdi.
Allah razı olsun iremm bu güzel paylaşımın için.
evet yaa gençler okuyun Smiley (5) ben çok pişmanım valla orta okulda lisede kitap okumadığıma şimdi oku diyeceksiniz ama ben pek yapamıyom ama bırakmıyom yapabildiğim kadar...sağol irem Smiley
valla ben gencim ve okuyorumSmiley (28)Smiley (28)
haklısın irem güzel bir konuya deginmişsin artıkkıtap okumakj yerıne ınternette sıhbetetmek cep telefonu ıle mesajlaşmak var ama bunlar gelcege yatırım degıl zarar ... kitap hem genel kültür hemde konuşma bakımından faydalı insanın dil kültürü degişiyor ..
faydalı bir paylaşımdı irem canım Allah razı olsun.
bence de ayda okuduğu kitap sayısını dörde indirmiş birisi olarak(bu 7-8 civarındaydı) katılıyorum,
gerçekten de yeni nesil kitap okumuyor,
bunu bir vaki kaybı olarak görüyor