Forum Hafızoğlu

Tam Versiyon: develeri kesmeden nasıl paylaştırırsın?
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Hazreti Ali(r.a)'nin halifeliği sırasında üç kişi gelip huzuruna çıkarlar ve aralarında ki bir mesele hususunda kendilerine hakem olmasını isterler.

Mesele şudur; bu üç kişi ortaklaşa bir şirket kurmuşlardır ve şimdi şirketi dağıtmak ve kazandıklarını paylaşmak isterler. 17 deve kazanmışlardır ve hiç birisi de şirket üzerinde eşit paya sahip değillerdir.

Birinci kişi şirketin %50'sine,
İkinci kişi şirketin 1/3'üne(üçte birine),
ve üçüncü kişi de şirketin 1/9'una(dokuzda birine) ortaktır.

ortaklık bu şekilde, durumu Hazreti Ali'ye iletmişler ve o da bu duruma bir çözüm getirmiş ve dedikleri şekilde hepsine haklarını dağıtmış.

siz olsanız bu develeri nasıl dağıtırdınız?
cevaplarınızı bekliyorum
+rep
güzel soru kolay gelsin.bakalım kim bulacak
yaa ben bunun cevabını biliyodum ama unuttum Smiley (5)
Seda hatırlayınca yazarsın merak ettim doğrusuSmiley (18)
hadi bakalım çalıştırın biraz kafaları
fazla bir cevap gelmemiş ama yinede cevabı açıklıyorum
sorunun cevabını Hazreti Ali şöyle vermiş;

"bana beytülmal'den bir deve getirin" demiş. 17 deve de zaten şirket kazanmış toplam 18 deve etti.
birinciye dönmüş:
"senin hakkın %50 idi. 18 devenin yarısı 9 yapar al" demiş.
ikinciye dönmüş:
"senin hakkın da 1/3 idi. 18 devenin 3 te 1'i 6 deve yapar. sen de develerini al" demiş
ve sonuncuya dönmüş:
"sen de 1/9 paya sahiptin. senin hakkında 18 devede 2 yapar sen de develerini al" demiş

şimdi bakıyoruz: 9+6+2=17 toplam 17 deve dağıtıyor. artan deveyi de tekrar beytülmale geri göndermiş.

isteyenler için matematiksel çözümünü yani bana sorduklarında yaptığım çözüm şeklini de siteye ekleyebilirim
aynı cevabı bulmuştum ama yetişemedim tüh ya
ama güzel bi soruydu mantıklıda bi cevap tabiki tşlklr
hah hatırladım Smiley (5) evet böleydi Smiley (5)
tamam hatırladım diyenlere yine soruyorum, bunu matematiksel olarak çözümünü getirin, size benden +rap