Forum Hafızoğlu

Tam Versiyon: Not tutma sanatı
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Ders sırasında eline geçen kağıt parçalarına kargacık burgacık notlar tutup ertesi gün "Ya burda ne demek istemişim acaba?" diyenlerden misin? Aslında bu çiziktirmelerin anlamını çözmek için mahalledeki eczacıya gitmene gerek yok. İşte not tutmanın pratik ve etkili yöntemleri.
Herşeyi Yazmak mı? Hayır asla!
Not tutanların yaptığı en büyük hata, söylenen her şeyi kelimesi kelimesine yazmaya çalışmalarıdır. Boşuna uğraşma! Ne kadar hızlı olursan ol, söylenenlerin hepsine yetişemezsin.
Yazacağın kelimeleri dikkatli seç. Anahtar kelimeler, tarihler ve isimlere dikkat! Not alırken yapacağın seçim daha sonra notları okumana ve anlamana yardımcı olacaktır. Anahtar kelimeler sana bütün konuyu hatırlatabilir.
Sayfayı 2'ye böl!
Bir fikrin nerede bitip diğerinin nerede başladığını bulmakta zorluk çekiyorsan bir de bu metodu dene: Not defterinin sayfasını ikiye katla ya da sayfanın üçte birine yakın bir yerden dikey bir çizgi çek. Anahtar kelimeleri, tarihleri, saatleri sola ve onlara denk gelen tanımları, olayları ya da benzeri detaylı bilgileri sağ tarafa yaz. Bu şekilde yazdıklarını çok daha açık bir şekilde görebilirsin.

Kısaltmalar (zaman kazandırır)
Not alırken zaman kazanmanın en etkili yollarından biri de benzer kelimeler için kısaltma kullanmaktır. Biraz zordur ama işe yarar. Hatta kendine özgü kısaltmalar geliştirirsen senden başka kimse notlarını anlayamaz. Şifreli dil gibi yani, bayağı havalı olur.
Zaman-mekan
Birçok gazeteci bu tekniği kullanır: Sayfanın en başına günün tarihini (hatta saatini) yazar, konu ile ilgili açıklayıcı birkaç satır ekler. Sen de dersin konusunu yazabilirsin: "Modern Türk Edebiyatı", "İkizkenar Üçgenler", "Maddenin 3 hali" gibi.
Örümcek ağı
Eğer klasik tarzda yazarak not tutmak sana göre değilse bir de çizmeyi dene! Olayları kümelerde olduğu gibi yuvarlaklar içine al ve bunlar arasındaki bağlantıyı çizgilerle göster. Unutma, görsel olan her zaman daha çok akılda kalır. En önemli fikri büyük bir daire içine alır, bu fikri destekleyen yan unsurları da küçük baloncuklara dizersin. Sonunda örümceğe benzer bir şekille karşılaşabilirsin ama korkma, bu örümceğin fikir ağı epey işe yarar
Klavyeden vazgeçmem!
Eğer ille de "Ben her şeyi yazarım, yazdıklarımla ileride bir ders kitabı çıkarır, köşeyi dönerim" diye düşünüyorsan sana her akşam notlarını bilgisayarda temize çekmeyi önerebiliriz. Sınav zamanı gelince bilgileri hatırlama şansın birkaç kat daha fazla olur, çünkü sen onları iki kere yazdın! (İstersen 'kopyala-yapıştır' tekniğiyle 4-5 kere daha yazmış gibi görünebilirsin, ama boşver!)

Hiçbiri olmadı mı? Öyleyse sınıfta bu teknikleri uygulayanlarla iyi geçinmeye bak, sınav zamanı sevgili arkadaşlarının notlarını ödünç alır, sınıfını geçersin.
bu son kısmı üniversiteliler iyi bilirlerSmiley (26)
güzel paylaşım abim emeğine sağlık tşk.
yaa öle abi şimdiye kadar hep benden geçindi Meryem Smiley (5) benim ondan alma şansım hiç olmadı çünkü yazısı iğrenç :hıhı

öğretmenim emeğine sağlık çok dogru bilgiler ama hocalar hep öle der ama ögrenci asla yapmaz hep herşeyi yazmaya cabalar Smiley
not tutanında yazısı güzel, defteride fotokobi için uygun olması lazım(sedanın yazısıda güzeldir Smiley (46)
bende üniversitede derste not tutardım ama bir sonraki derste o notu bulamzdım... arkadaşlar kızlardan alıp banada getirirlerdi sağ olsunlarSmiley (18)
yazınınz inrençte olsa derste mutlaka birşeyleri not almaya çalışın faydası oluyor
çok güzel not tutarım düzenli ama benden başka kimse okuyamaz, arada bende okuyamıyorum:hıhı
bende derste not tutardım bazen kendimde okuyamazdım ne yazdıgımı. arkadaşlardan aldıgım notları okurken ben bunu yamıştım diyebiliyordum:hıhı