Forum Hafızoğlu

Tam Versiyon: Urfalıyla ABD'linin Savaşı
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Urfalıyla ABD'linin Savaşı
05.07.2006 06:32
ABD uçakları Urfa'nın köyüne füze düşürmüş, köylüler inceleme heyetine yumurta atınca Amerikalılar dava açmıştı. Şimdi ABD'liler uzlaşma istiyor, köylüler yanaşmıyor.
[Resim: abdurfayumurtasavas.jpg]
ABD, Şanlıurfalı köylülerle "füze ve yumurta" anlaşmazlığını çözemiyor. ABD'nin Irak'a müdahalesi öncesi yanlışlıkla füze attığı Dağyanı köyü Büyük Mürdesi mezrası köylüleri, araçlarına yumurta ve taş atarak protesto ettikleri ABD askerlerinin açtığı davada, mahkemenin "uzlaşma" önerisine yanaşmadı.

2003'te Irak'a müdahale eden ABD, konuyla ilgili tezkere TBMM'de oylanmadan askeri mühimmatını Şanlıurfa, Mardin gibi illerde konuşlandırdı. Bir ABD uçağından Büyük Mürdesi mezrasındaki hububat tarlasına Tomahawk füzesi düştü.

Heyete yumurta
ABD'nin İncirlik Üssü'nden mezraya gelen bir heyet, zararı incelemek isterken köylülerin protestosuyla karşılaştı. ABD'li askerlerin araçlarına taş ve yumurta atan köylüler, onların araçtan inmelerine bile izin vermedi. Heyet, jandarmanın güvenlik önlemi almasından sonra bölgeyi inceleyerek füze parçalarını toplayabildi.
Olaydan sonra, İncirlik'te bulunan ABD birliği ve protesto sırasında yaralanan Eric Cordon adlı ABD'li askerin şikâyeti doğrultusunda 12 köylü hakkında dava açıldı.
Davada, sanıklar Mahmut Kaya, Hasan Uçar, Hüseyin Abdan, Mustafa Karakuş, Seyit Çakmak, Hasan Aslan, İbrahim Kaya, Übeyit Kaya, Hüseyin Aslan, Mahmut Karakuş, Ahmet Kaya ve Hüseyin Kaya'nın "kamu malına zarar vermek" suçundan hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Uzlaşmaya yanaşmadılar
Şanlıurfa 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın son duruşmasında, mahkeme, yeni TCY gereği, köylülere şikâyetçi ABD ile "uzlaşma" önerdi. İlgili mevzuata göre köylülerin "uzlaşmayı" kabul etmesi halinde, mahkeme, ABD'ye köylülerin verdikleri zararı karşılayacaklarına yönelik bir yazı gönderecek, şikâyetin geri çekilmesini isteyecekti.

Ancak köylüler haklı olduklarına inandıklarını belirterek, "uzlaşmaya" yanaşmadı. Sanıkların avukatı Şeyhmus Ülek, köylülerin mezraya füze atan ABD'ye karşı, demokratik haklarını kullanarak tepkilerini gösterdiklerini, uzlaşmaları için bir neden bulunmadığını söyledi.

Haber: Gökçer Tahincioğlu/Milliyet