Bir Hadis-i Şerifte sen yaz - Yazdırılabilir Sürüm +- Forum Hafızoğlu (https://www.hafizoglu.net/frm) +-- Forum: Dini Konular (https://www.hafizoglu.net/frm/forumdisplay.php?fid=129) +--- Forum: Genel İslami Konular (https://www.hafizoglu.net/frm/forumdisplay.php?fid=130) +---- Forum: Kuran-ı Kerim&Tefsir&Hadis (https://www.hafizoglu.net/frm/forumdisplay.php?fid=174) +----- Forum: Hadis Köşesi (https://www.hafizoglu.net/frm/forumdisplay.php?fid=136) +----- Konu: Bir Hadis-i Şerifte sen yaz (/showthread.php?tid=663) |
RE: Bir Hadis-i Şerifte sen yaz - Toprak - 31-12-2008 Allah'ın rahmetine ulaşmanın yolu
Resûlullah Aleyhissalâtü Vesselâm buyurdular ki: "Dünya ve dünyada olan herşey Allah’ın rahmetinden uzaktır. Ancak dünyada Allah’ı zikretmek, sevap kazandıran faydalı ameller yapmak, ilim öğretmek ve ilim öğrenmek bundan hariçtir. Bunlar kişiyi Allah’ın rahmetine ulaştırır." (İbn-i Mace, Beyhaki, Tirmizi) --- Allah’ın rahmetine, dünya ve ahirete fayda veren ilim, zikir, hayır işleme gibi meşguliyetlerle ulaşılır. Boş uğraşlar, yararsız çabalar, vakit öldürücü oyun ve eğlenceler, kişiyi rahmetten uzaklaştırır. RE: Bir Hadis-i Şerifte sen yaz - Toprak - 05-01-2009 Aşure Günü ve Oruç ... Bir zat Peygamberimiz Sallallâhu Aleyhi Veselleme geldi ve sordu: "Ramazan’dan sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?" Peygamberimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem, "Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah'ın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki, Allah o günde bir kavmin tevbesini kabul etmiş ve o günde başka bir kavmi de affedebilir" buyurdu. (Tirmizî, Savm: 40) RE: Bir Hadis-i Şerifte sen yaz - Toprak - 05-01-2009 Aşure Günü ve Oruç ...
Yine Tirmizî’de geçen bir hadiste Peygamberimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuşlardır: "Âşura gününde tutulan orucun Allah katında, o günden önce bir senenin günahlarına keffaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum." (Tirmizî, Savm: 47) --- "Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur" (İbni Mâce, Sıyam: 43) hadis-i şerifi ise, bu günlerde tutulan orucun faziletini ifade ediyor. Gerek Yahudilere benzememek, gerekse orucu tam Âşura Gününe denk getirmemek için, Muharrem’in dokuzuncu, onuncu ve on birinci günlerinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir. (Yani bu Salı-Çarşamba-Perşembe) RE: Bir Hadis-i Şerifte sen yaz - Toprak - 05-01-2009 Ben tüm renkten ırk ve milletlere gönderildim
Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vessellem buyurdular ki: "Bütün peygamberler, yalnızca kendi toplumlarına gönderildi. Ben ise, kırmızı-siyah her renkten ırk ve millete gönderildim." (Buhari, Müslim, Nesâi) --- Bu hadis, İslam dininin evrensel özellikte olduğunu apaçık ortaya koymaktadır. İslam, tüm insanlığın dinidir. RE: Bir Hadis-i Şerifte sen yaz - Toprak - 07-01-2009 Yeryüzü bana tertemiz ve secde yeri kılındı
Resûlullah Aleyhissalâtü Vesselâm buyurdular ki: "Yeryüzü bana tertemiz ve secde yeri kılındı. Namaz vakti nerede girerse, kişi orada namazını kılabilir." (Buhari, Müslim, Nesâi) --- Eski Dinlerde, ibadet ancak belli mekanlar içinde yapılabiliyordu. Kilise, havra gibi. Ama İslamiyet cami gibi mekanların yanısıra, ibadeti yeryüzünün her yerinde, her an yapılır hale getirmiştir. RE: Bir Hadis-i Şerifte sen yaz - Toprak - 08-01-2009 Ebu Hureyre'denRadiyallahu Anh.)
Efendimiz Aleyhissâlatü Vesselâm buyurdular ki: "Her peygambere, insanların iman ettiği, birbirine benzer mu’cizeler verilmiştir. Bana ise, (Hiçbir peygambere verilmeyen bir şey) Allah'ın vahyi olan Kur'an mu'cize olarak verilmiştir. Bu sebeple, kıyamet gününde, kendisine inananlar sayıca en fazla olan kişi, ben olmayı ümit ediyorum." (Müslim/İman 239; Buhari/İ’tisam 1/2) --- Yine Ebu Hureyre’den: (Radiyallahu Anh) "Benden önceki peygamberlerle benim durumum şuna benzer: Bir adam güzel ve süslü bir bina yapmıştır. Ancak duvarlardan birinin bir köşesinde bir kerpiçlik boş yer bırakmıştır. İnsanlar evin etrafını dolanıp evi beğenirler ve şöyle derler: "Şu kerpiç de, şu açık olan yere konsa ne iyi olur." İşte ben o kerpicim. İşte ben peygamberlerin sonuncusuyum." (Buhari/Menakıb 18; Müslim/Fedail 20) RE: Bir Hadis-i Şerifte sen yaz - Toprak - 09-01-2009 "Ey Âdem! Muhammed, senin neslinden gelen peygamberlerin sonuncusudur. Ümmeti ise, neslinden olan ümmetlerin sonuncusudur. O olmasaydı, seni yaratmazdım."
(Taberani, Mu’cemu’l-Evsat) --- Allah, Peygamberimizin varlığını Hz. Âdem'e bildirdiği gibi, daha sonra gönderdiği bütün peygamberlere de haber vermiştir. Çünkü o, din olgusunun son gerçeğidir. RE: Bir Hadis-i Şerifte sen yaz - Toprak - 11-01-2009 5 vakit namaz 50 vakit namaza denktir
Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vessellem buyurdular ki: "Miraç gecesinde, Rabbim bana şöyle dedi: – Ey Muhammed! Namaz, her gün gündüzde ve gecede 5 vakit olarak kılınacaktır. Herbir namaza karşılık ta 10 namaz sevabı verilecektir. İşte böylece, beş vakit namaz elli vakit namaza denktir." (Buhari, Müslim, Nesâi) RE: Bir Hadis-i Şerifte sen yaz - Toprak - 12-01-2009 Resûlullah Sallallahu Aleyhi Vessellem buyurdular ki:
"Allah'ı sizlere verdiği bolca nimetlerinden dolayı sevin. Beni de Allah'ı sevdiğinizden ötürü sevin. Ehl-i beytimi de benim sevgim sebebiyle sevin." (Tirmizi) --- Hadiste, Allah, Peygamber ve ehl-i beyt sevgisinin mantıkî ve aklî gerekçelerine işaret edilmektedir. RE: Bir Hadis-i Şerifte sen yaz - Toprak - 12-01-2009 O (asm) hir bir kadına el kaldırmamıştır ...
"Allah Resûlü, hiçbir zaman eliyle ne bir kadına vurmuştur, ne de bir hizmetçiye (el kaldırmıştır)..." (Ebu Davud) --- Bu hadis-i şerif, İslâm’da kadın dövülür mü gibi bir soruya cevap arayanlar için, açık bir belge niteliğindedir. Allah Resûlü, hayatı boyunca, kadına bir fiske bile vurmamıştır. |