Hadislerden Seçmeler - Yazdırılabilir Sürüm +- Forum Hafızoğlu (https://www.hafizoglu.net/frm) +-- Forum: Dini Konular (https://www.hafizoglu.net/frm/forumdisplay.php?fid=129) +--- Forum: Genel İslami Konular (https://www.hafizoglu.net/frm/forumdisplay.php?fid=130) +---- Forum: Kuran-ı Kerim&Tefsir&Hadis (https://www.hafizoglu.net/frm/forumdisplay.php?fid=174) +----- Forum: Hadis Köşesi (https://www.hafizoglu.net/frm/forumdisplay.php?fid=136) +----- Konu: Hadislerden Seçmeler (/showthread.php?tid=6541) |
Hadislerden Seçmeler - zahide - 08-08-2007 [SIZE=3]Bir insan yer doyar,içer kanar ve şunu söylerse;“Elhamdülillahillezi et’ameni ve eşbaani ve sekani veervani” anasından doğduğu gün gibi günahlarından çıkar. Bir kimse yemek yediği kabı sünnetlerse kab ona istiğfareder, kendisinden fakirlik,çocuklarından da ahmaklık gider. Bir kimse çalınan şeyi bile bile yerse,günahta hırsıza ortakolur. Bir kimseye yanında bir cemaat varken bir hediye verilirse ocemaatte ona ortaktır. Bir kimse çarşıya girdiğinde “La ilahe illallahuvahdehu la şerikeleh,lehül mülkü velehül hamdü yuhyi veyumitu ve hüve hayyün layemutu biyedihil hayr ve hüve ala külli şey’inkadir.”derse,Allah ona bir milyon sevap verir.Onun bir milyongünahını siler ve onu bir milyon mertebe yükseltir ve onun için Cennette birköşk bina eder. Karada veya denizde telef olan mal,zekatın verilmemesindendolayı olmuştur.Onun için malınızı zekatla koruyun.Hastanızı sadaka ile tedaviedin.Belayı’da dua ile karşılayın.Muhakkak ki“dua”indirilene de indirilmeyene de faydaverir.İndirilenden açar kurtarır,indirilmeyeni tutar. Bir kimse abdestli yatarsa Allah onun için bir melek tahsiseder ve o melek şu duada bulunur:Allah’ım falan kulunu bağışla,çünküo abdestli olarak yattı. Dişler misvaklanarak kılınan iki rekat namaz ,misvaksızkılınan yetmiş rek’at namazdan daha hayırlıdır. Medine halkından bir zat ticaret maksadıyla Şam’ahareket etmiş.Yolda önüne bir hırsız çıkmış hem malına hem de canına kast etmiş.Hırsıza: Ne olur!İşte mallarım,paralarım!Al hepsini,yeter ki canımakıyma!diye yalvarmış ise de hırsız,razı olmamış.Bunun üzerine hırsızdan abdestalıp iki rek’at namaz kılmasına müsaade etmesini rica etmiş.Hırsızbuna müsaade edince kalkıp abdest almış,iki rek’at namaz kıldıktansonra ellerini açıp Cenab-ı Hakka üç defa şu niyazda bulunmuş: Ya Vedudu,Ya Vedudu,Ya Zel-arşil mecidi.Ya Mubdiu,Ya Muıdu,Ya Fe’alün limayuridu’l es’elüke bi nuri vechikellezi edae erkane arşike vees’elüke bi kudretikelleti gaderte biha ala halgıke ve birahmetikelleti vesiat külle şey’in La ilahe illa ente,Ya Muğısu eğisni,Ya Muğısueğisni.Manası: (Ey Vedud,Ey Vedud,Ey yüce arşın sahibi,Ey Mubdi,Ey istediğinitam yapan,arşının temellerini aydınlatan Cemalinin nur’u ile sendendiliyorum!Mahlukatına güç yetirdiğin kudretinle,ve her şeyi kapsayan rahmetinlesenden niyaz ediyorum!Ey imdada yetişici imdadıma yetiş!Ey i,mdada yetişiciimdadıma yetiş(beni kurtar)!..) Bu duayı okuyup ellerini yüzüne sürdükten sonra,aniden gayetheybetli,ve güçlü bir ata binmiş yeşil elbiseli elinde mızrağı bulunan biryiğit belirmiş.Hırsızla savaşa başlamış.Hırsızın başına bir darbe indirmiş veonu yere sermiş.Gelip tacire haydi gel,öldür bu hırsızı,demiş ise de tacirkorkudan yerinden kımıldayamamış.Bunu üzerine yine kendisi ikinci bir darbeindirip hırsızı öldürmüş.Hırsızın öldüğünü gören tacir gelip o yiğite teşekküretmiş ve sormuş: Nereden geldin!Beni bu gözü dönmüş hırsızın elindenkurtardın? Yiğit konuşmuş: Ben üçüncü katın meleklerindenim!Sen bu duayı bir kereokuduğun zaman gök kapıları yıldırım çarpmış gibi oldu!İkinci defa okuduğunzaman,göğün kapıları açılıverdi,ve bir takım ateş ve kıvılcımlar etrafasaçılıverdi.Üçüncü kez okuduğunda,hemen Cebrail Aleyhisselam Allah tarafındanbir ferman ile gelip,bana bu hırsızı öldürmemi emretti.Ben de verilen emriyerine getirdim.Hepsi o kadar Tacir Medine’ye döndüğü zaman başından geçen builginç hadiseyi Efendimiz Sallallahü Aleyhi ve Selleme anlatınca,Peygamberimiz(S.A.V)onaşöyle hitab etti: Allah sana Esma-i hüsnayı öğretmiş…Zira buisimlerle, kim Allah’tan bir şey isterse Allah ona verir.Dua edersekabul eder. Cuma’anın ilk saatinde camiye giden birdeve,ikinci saatinde giden bir sığır,üçüncü saatinde giden bir koç boğazlamışgibi sevap alır.Dördüncü saatinde giden bir tavuk kesmiş gibi, beşinci saatindegiden ise bir yumurta tasadduk etmiş gibi sevap alır.İmam minbere çıkınca,artıksahifeler dürülür,kalemler kaldırılır,Melekler minberin yanındatoplanır,hutbeyi dinlemeye koyulurlar.O anda gelen,artık sadece namaz içingelmiş olur,faziletten bir şeye hakkı olmaz. Kim cum’a gecesi Kehf suresini okursa,bulunduğuyerden Mekke’ye kadar Ona bir nur verilir;diğer Cum’ayakadar üç gün fazlasıyla,mağfiret olunur;sabaha kadar yetmişbirbin melek de onun için Allah’tanmağfiret dilerler;hastalıktan muaf tutulur,sıraca,Zatü’lCenb,Baras,Cüzzam hastalığından,Deccal’in fitnesinden de emin olur. Her hastalığın başı; mideyi yemekle doldurup bozmaktır! Perhiz her ilacın en başta gelenidir! Kim bir kabristana uğrayıp da onbir defa ihlas suresiniokuyup ecrini oradaki ölülere bağışlarsa, orada bulunan mevtalar sayısınca onaecir verilir Bir müm’in Ayet’el Kürsi’yiokuyup da sevabını kabirde yatanların ruhuna hibe ederse,Allah doğudan batıyakadar her ölünün kabrine kırk nur idhal eder(sokar).Kabirlerinigenişletir,derecelerini yükseltir,okuyana da altmış peygamber sevabını verir.Allahayrıca her harfine karşılık, kıyamete kadar onun için tesbih edecek bir melekyaratır. Babalarınıza yilikediniz ki,çocuklarınız da size iyilik etsinler! Herhangi bir adam,evde hanımına yardım ederse Allah onaEyyüb,Davud,Ya’kup ve İsa’ya (Aleyna Ve Aleykum Selam)verdiği sevabı verir. Sizden aşağı olana bakın,sizden yukarı olana bakmayın kiAllah’ın size vermiş olduğu ni’meti küçümsememiş olunuz,size yakışan da budur. Kim tabutu dört yan direğine girip taşırsa,Allah onun tamkırk büyük günahını amel defterinden düşürüverir. Her istediğini yemen de israftan sayılır. Üç şey ikram edildiğinde red edilmez:Yastık,yağ ve süt. Çocuk akikası karşılığında alınmış bir rehindir! En iyi ilaç şunlardır:Ağızdan içilen ilaç,buruna çekilendamla,yürümek,kan aldırmak ve sülük taktırmaktır. İki kişi el sıkıştıkları zamanAllah her ikisinin üzerinegökten yüz rahmet indirir;doksanı ilk el uzatanın,onu da ikinci olarak eluzatanındır. Kim kendi nefsi için dilenme babında bir kapı açarsa,Allahona yetmiş tane fakirlik kapısı açar! Farz ibadetleri ifa ettikten sonra,en efdal ibadetmüslümanın kalbine sevinç koymaktır. Kişi arkadaşının dini üzeredir!Biriniz, onun kiminle düşüpkalktığına iyice baksın! Sofralarınızı yeşilliklerle süsleyiniz.Çünkü o,Besmele ilebirlikte, şeytanı durdurmaz kovar. Üç şeyden bereket kaldırılmıştır:Soğuyuncaya kadar sıcakyemekten,ucuzlayıncaya kadar pahalı şeyden,Besmele çekilmeyen şeyden. Çörek otu ölüm hariç,bütün dertlere devadır. Yemekten önce kavun yemek,karnı yıkar,hastalığı kökündensöküp atar. Zeytin yağını yiyin.Onunla yağlanın.Çünkü cüzzam hastalığıdahil,tam yetmiş derde devadır! Çiğ sarımsak ye!Eğer ben meleklerle konuşmasaydım,mutlakaonu yerdim. Elbiselerinizi dürün!ki ruhu ona avdet etsin.Çünkü şeytanelbiseyi dürülmüş olarak gördüğünde giymez,ama dürülmemiş olarak gördüğüelbiseyi hemen giyer. Kim abdestli olarak yatarsa,ibadet edici olarak yatmışolur.Ruhu da Allah’a secde edici olarak uruc eder(yükselir),göreceğirüya da sadık bir rüya olur.Böyle olmazsa tabii ki bu imkanlara sahip olamaz. Kişinin rüyası tabir edilmedikçe bir kuştur.Tabir edeldiğizaman vaki olur,onun için onu ancak ileri görüşlü kişilere anlat! En doğru rüya seher vakitlerinde görülen rüyadır. Kişi evinden çıktığı zaman (Bismillahi tevekkeltü alellahivela havla vala kuvvete illa billahi)derse bir melek şöyle der:‘Kifayet olundun,hidayet olundun,ve korundun.’Şeytanyanından uzaklaşır.Ona diğer bir şeytan rastlar da şöyle der:‘Kifayet olunan,hidayet olunan ve hıfz edilen bir adama sen nasılmusallat olabilirsin?’ Aşüre gününde oruç tutmak,bir yıllık günaha kefarettir. Kim Aşüre günü müslümanlardan on kişiye selam verirse,bütünmüminlere selam vermiş olur. Kim bir kahini veya müneccimi gelip tasdik ederse,Muhammed(Aleyna Ve Aleykum Selam) üzerine indirileni inkar etmiş olur. Sizden birinizin kulağı çınladığında beni ansın ve banasalat-ü selam getirsin,sonra da şöyle desin ‘Zekerallahü men zekeranibi hayrin’. Sakın güneşte oturmayınız!Çünkü o elbiseyi eskitir,tendeçirkin koku peydah eder,içteki gizli hastalıkları hareket ettirip meydanaçıkarır. Tedbir geçinmenin yarısıdır,muhabbet aklın yarısıdır,üzüntüihtiyarlığın yarısıdır,çoluk çocuğun azlığı kolay yaşayanların yarısıdır. Kul için yedi husus vardır ki;ölümünden sonra kabrinde ameldefterine sevap yazılır.İlim öğretenler,su akıtanlar(çeşme yaptıranlar),kuyukazanlar,ağaç dikenler,mescit yapanlar,Mushaf’ı mirasbırakanlar,ölümünden sonra kendisine dua edecek hayırlı evlad bırakanlar. KAYNAKLAR:Ramuz ElEhadis(Hadisler Deryası) Mecmaul Adab |