<!-- / icon and title --><!-- message -->
Artan sıcaklar ve kuruyan hava, burun kanamasını da tetikleyerek yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barlas Aydoğan, burun kanamasının her yaş grubunda görülebileceğini, sık tekrarlamasının ise tümör habercisi olabileceğini söyledi. Sıcaklıklara bağlı olarak burun kanaması şikayetlerinde de önemli artış yaşandığını anlatan Aydoğan, “Sıcakların artması, kuru havanın burun içindeki kılcal damarların daha kolay zedelenmesine, dolayısıyla da kanamalara yol açıyor” dedi.
Güneşli havaların burunda kuruma, kabuklanma ve dokularda daha çabuk hasara yol açtığını vurgulayan Aydoğan, şöyle konuştu:
“Yaz aylarında çok ciddi şekilde burun kanamalarında artışa neden oluyor. Bunun yanı sıra klimalı ortamlar da burun kurumasına bağlı kanama görülebiliyor. Sık tekrarlayan ve durmayan kanamalar, burundaki tümörün habercisi olabileceği gibi kişide panik ve stres yaratarak yaşamı da olumsuz etkiliyor. Çoğu zaman dinlenmek için gidilen tatiller, bu kanamalar nedeniyle çekilmez olabiliyor.”
Sık burun kanamasının yüksek tansiyon habercisi olabileceğine de dikkati çeken Aydoğan, önlem olarak klimalı ortamların havalandırılması, burun nemlendirici kremler veya spreyler kullanılmasını önerdi.
“SİGARA DA TEHDİT EDİYOR”
Aydoğan, sigara kullanımının birçok hastalıkta olduğu gibi burun kanamalarında da başlıca etken arasında yer aldığını bildirdi.
Sigara dumanının burun içindeki tüylü hücrelerin çalışmasını engellediğini anlatan Aydoğan, “Tüylü hücreler tam çalışamadığı için, kanama daha kolay meydana geliyor” dedi.
Burun kanaması durumunda oturur ve baş önde pozisyonda olunması gerektiğini belirten Aydoğan, kıkırdak dokuya bastırarak yanlardan yapılacak baskıyla kanamanın önlenmeye çalışılması gerektiğini kaydetti.
El yardımı ile yapılacak tamponla kanamanın önlenebileceğini anlatan Aydoğan, durmayan kanamalarda ise mutlaka bir uzman doktora baş vurulması gerektiğini sözlerine ekledi.
<!-- / message -->
.