Forum Hafızoğlu
Hoşgeldiniz
Ziyaretçi. Kayıt Ol !


E-Kitaplar- Aşagıda Yer Alan Kitap İsimlerine Tıklayarak Sitemiz Üzerinden Okuyabilirsiniz.

| kitapPeygamberimizin Hayati | kitapSevgili Peygamberim | kitapSiyer-i Nebi | kitapKütübü Sitte | kitapZulmün Tarihi | kitapAdabı Muaşeret | kitapAteizm Ve Eleştirisi|
| kitapKıymetsiz Yazılar | kitapYaşayan Hurafeler | kitapNamaz-Oruç-Haç-Zekat-Kurban... | kitapMuhtasar Osmanlı Tarihi | kitapOsmanlıca-Türkçe Sözlük | kitapİslami Sözlük|
| kitapMübârek Gün Ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen Duâ Ve İbâdetler|
| kitapSahabelerin Hayatı | kitapDini Bilgiler | kitapYahudiliğin Gerçek Yüzü | kitapAile Saadeti | kitapElmalılı Tefsiri| | kitapÇocuk Eğitimi|
MÜBAREK GÜN VE GECELERİ İHYA ETME REHBERİ
Konuyu Değerlendir
  • 19 Oy - 3.58 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Konu: 10
Mesaj: 15
Cinsiyet:
Kıdem: Aug 2007

[COLOR=#000000]ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ VE İNCELİKLERİ İLE İLGİLİHADİSLER
Peygamber Efendimiz Abdullah Ebu Evfa (RA) ‘den rivayetenbuyuruyor ki;“Oruç tutanın uykusu ibadettir. Susması tesbih sevabı kazandırır.Duası makbuldür. Ameli de kat kat sevaplandırılır.”

Peygamber Efendimiz Enes (RA)’den rivayeten buyuruyor ki;
“Beş şey oruç tutan kimsenin sevabını giderir. Yalansöylemek, gıybet etmek, koğuculuk yapmak (laf taşımak),şehvet nazarı ile haramabakmak, yalan yere yemin etmek.”

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki; “Bir kimse başkalarınaoruç tuttuğunu belli etmeden, ilan etmeden oruç tutarsa Allah o kimseye mükâfatolarak cennetten başkasına razı olmaz.”

“Recep Allah’ın, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.”
Hadis-i Şerif
________________________________________
Kaynaklar: Ramuz El –Ehadis (Hadisler Deryası)
Ramazan Ve Takva Eğitimi Prof..Dr. Mahmud Es’ad Coşan

RECEP AYI
“Recep ayında 1gün oruç tutan kimseye 1 yıl oruç tutmuşsevabı verilir.7gün oruç tutan kimseye 7 cehennemin kapısı kapatılır.8gün oruçtutan kimseye 8 cennetin kapısı açılır.10gün oruç tutan kimseye ise; gönlününmuradı neyse verilir.15 gün tutan kimseye ise; Allah gökte bir melek yaratır. Oda kişiyi günahların af edildi diyerek müjdeler.(Oruçta ) ziyade edene ziyadeolunur.”
Hadis-i Şerif

“Recep’in 1.günü 3 yıllık, 2. gününde 2 yıllık, 3. günündeoruç tutmak 1 yıllık işlenen küçük günahlara kefaret olur.”
Hadis-i Şerif

“Recep ayında sevaplı ameller kat kat sevaplandırılır.Günahlar da kat kat cezalandırılır.”
Hadis-i Şerif

“Kim takva üzere Recep ayında bir gün oruç tutarsa, o oruçdile gelir ve Ya rabbi bu kulunu afv-ı mağfiret eyle diye niyazda bulunur.”
Hadis-i Şerif
________________________________________
Kaynaklar: Ramuz El –Ehadis (Hadisler Deryası)

Regaip Kandili

“1000 tane ihlâs suresini okumanın fazileti Allah’tan canınısatın almaktır. Yani cehennemden azad olmaktır.”
Hadis-i Şerif

(Bilhassa Regaib gecesinin ihyası için bu tesbihatı, MerhumMahmud Es’ad Coşan Efendi hazretleri tavsiye buyurdular.)

Recep’in ilk Perşembe günü oruçlu geçirildikten sonra Cumagecesinde, akşamla yatsı vakti arasında ve gecenin ilk üçte birinde, ikirekâtta bir selam verilmek suretiyle 12 rekât nafile namaz kılınır.
Her rekâtta bir Fatiha ve 3 kere Kadir ve 12 kere de İhlâssuresi okunur.
Namaz sonunda yetmiş kere “Allahümme salli alaMuhammedini’nnebiyyi’l-ümmiyyi ve alâ âlihi ve sellim” diye salavat getirilir.
Sonra, secdeye gidilir. Secdede yetmiş kere “SübbuhûnKuddusûn Rabbü’l-melâiketi ve’r-Ruh”, secdeden doğrulunca da yetmiş kere“Rabbiğfir verham ve tecâvez ammâ tâlem fe inneke Ente’l-Azîzi’l-Âzam!” denir.
İkinci secde de böyle yapılır.
Bu namazın; iki rekâtta bir selam verildikten sonra yüzerkere “Subhânallahi ve’l- hamdü lillahi ve la ilahe illallahu vallahu ekber”denilmek, yüzer kere istiğfar ve yüzer kere salâvat getirilmek suretiylekılınacağı da bildirilmiştir.
Regaip Gecesi namazını kılanların günahları; denizlerinköpükleri, kumlar, yağmur damlaları ve ağaçların yaprakları kadar çok, dağlarkadar ağır da olsa, bağışlanacağı gibi; kabre konuldukları ilk gecede de bunamazın sevapları yanlarına gelerek, kendilerinin her sıkıntıdankurtulduklarını, kabirde yapayalnız ve ıpıssız kaldıkları bu sırada kendilerinearkadaş ve yoldaş olmak, duydukları korku ve tedirginliği gidermek içingeldiklerini, Kıyamet gününde Arasat meydanında da kendilerinigölgeleyeceklerini ve yüce Allah’ın hayr ve rahmetinden uzak kalmayacakların ıgüleryüz, tatlı ve açık bir dilleonlara müjdeleyecekleri de haber verilmiştir.
________________________________________
Kaynak: “İslam İlmihali “M. Asım Köksal

Mirac Kandili
“Recep ayının 27. günü (Miraç Kandilinin ertesi günü) oruçtutan kimseye Allah Teala 60 ay veya 5 yıl oruç tutmuş sevabı verir.”
Hadis-i Şerif

Mirac Gecesi nafile olarak 12 rekât “Hacet namaz’ı”kılınır. Her rekâtta Fatiha’dan sonra 10 kereİhlâs Suresi okunur. 2 rekâtta bir selam verildikten sonra
4 Fatiha suresi,
100 kere “Subhanallahi velhamdülillahi ve la ilahe illlalahuvallahu ekber ve la havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim”
100 kere de istiğfar çekilir
100 kere de salâvat getirilir. Bundan sonra, dünya veahirete ait istekler Allah’tan istenir.
Bu namazda İhlâslar 100 adet okunursa veya bu namaz 100 rekâtolarak kılınırsa; bunu yerine getiren mümin Huzur-i İlahiye namaz borçlusuolarak çıkmaz (diye haber verilmiştir.)
________________________________________
Kaynak: “Mübarek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye EdilenDua ve İbadetler”
Fazilet Neşriyat

ŞABAN AYI
"Şaban ayının yarısı (Beraat gecesi) gelince; gecesininamazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Şüphesiz ki Allah, o gece güneşinbatmasıyla dünya göğüne iner ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu? Onuaffedeyim! Rızk isteyen yok mu? Rızk vereyim! Şifa dileyen yok mu? Şifavereyim!"
Hadis-i Şerif

"Allah Teâlâ, Şabanın on beşinci gecesi (Beraat gecesi)tecelli eder ve ana-babaya asî olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında bütünkullarını bağışlar"
Hadis-i Şerif

Peygamber Efendimiz, bu ayda mümkün olduğu kadar oruçtutardı. Hz. Âişe, O'nun bu davranışını şu sözleriyle ifade eder:"Rasûlüllah'ın (s.Aleyna Ve Aleykum Selam) Şaban ayındaki kadar çok oruçlu olduğu bir aygörmedim"
Hadis-i Şerif
________________________________________
Kaynaklar: Ramuz El –Ehadis (Hadisler Deryası)
“Ramazan Ve Takva Eğitimi” Prof.Dr. Mahmud Es’ad Coşan
Şamil İslam Ansiklopedisi

Beraat Kandili
Beraat Duası
“Bismillahirrahmanirrahim
Allahümme ya zel menni ve la yemunnu aleyhi. Ya zel celalivel ikram. Ya zet tavli vel inam. La ilahe illa ente zahrellacine ve carelmüstecirine ve emanel haifin. Allahümme in künte ketebteni ındeke fi ümmilkitabi şekıyyen ev mahrumen ev matruden ev mugatteran aleyye firrızgıfemhullahümme bi fadlıke şegaveti ve hırmani ve tardi ve ıgtara rızgı ve esbitniındeke fi ümmil kitabi seıden ve merzukan ve muvaffagan lil hayrati feinnekegulte ve gavluke’l haggu fi kitabike’l münzeli ala lisani nebiyyike’l mürsel.Yemhullahu ma yeşau ve yüsbitü ve ındehu ümmü’l kitab. İlahi bi’tecelliyyilazami fi leyletin’nısfi min şa’bane’l mükerremi’lleti (fiha yüfragu küllü emrinhâkim)ve yübremü en tekşife anna minel bela i ma na’lemu ve ma la na’lemu ve maente bihi a’lemu inneke ente’l eazzul Ekrem. Ve sallalalhu ala seyyidinamuhammedin ve ala alihi ve ashabihi ve evladihi ve ezvacihi ve sellem.”
Beraat Gecesi’nde Akşam namazından sonra,3 tane Yasin-iŞerif okunacaktır. Her Yasin okunduktan sonra,1 kere yukarıdaki Berat duasıokunacaktır.
1.okuyuşta Cenab-ı Hak’tan hayırlı ve uzun ömür talep; kazave beladan emin olmak niyetiyle,
2. okuyuşta, bol ve helal rızık temenni niyetiyle,
3. de, son nefesinde hüsn-i hatime yani iman ile göçmekniyetiyle, okunacaktır.
Beraat Gecesi’nde en az 12 rekât en fazla 100 rekât “HayrNamaz’ı”kılınır. Her 2 rekâtta birselam verilir. Her rekâtta, Fatiha’dan sonra en az 10 kere İhlâs Suresi okunur.
Her rekâtta 100 İhlâs- Şerif okumak suretiyle 10 rekâttakılınabilir.
Namazdan sonra:
14 kere İstiğfar
14 kere Salâvatı şerife
14 kere (besmeleyle) Fatiha Suresi
14 kere (besmeleyle) Ayetel Kürsi
14 kere (besmeleyle) Tevbe suresinin son iki ayeti Kur’an-ıKerim, Sayfa: 208
14 kere [Yasin, Yasin] dedikten sonra 1 Yasin Suresi(Yasin-i Şerif’de 7 zahiri,7 batıni MÜBİN vardır. Böylece o da 14 olur.)
14 kere (besmeleyle) İhlas Suresi
14 kere (besmeleyle) Felak Suresi
14 kere (besmeleyle) Nas Suresi
14 kere Subhanallahi velhamdü lillahi ve la ilahe illalahuvallahu ekber.Vela havle vela kuvvete illa billahi’l –aliyyi’l-aziym
14 kere Salavatı Şerife (Salatı Münciye okumak efdaldir)okunur. Bunlardan sonra dua yapılır.
________________________________________
Kaynaklar: “İslam İlmihali “M. Asım Köksal
“Mübarek Gün veGecelerde Yapılması Tavsiye Edilen Dua ve İbadetler” Fazilet Neşriyat

RAMAZAN AYI

Ebu Hureyre’den rivayeten Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:
“Daha önceki ümmetlere verilmemiş olan beş mükâfat benimümmetime verildi. Allah indinde oruçlunun ağız kokusu misk kokusundan dahasevimlidir. Denizdeki balıklar bile iftar edinceye kadar oruçluya istiğfarederler. Bu ayda her gün Allah cennetini süsler ve “Salih kullarım dünyadakisıkıntıları sona erip, yorgunluklarını atmak için sana gelecekler Ey cennet!”buyurur. Yine bu ayın hürmetine şeytanların azılıları zincirlere, bukağılara,boyunduruklara vurulur. Ramazanın en son günün de oruçlular mağfiret olunurlar.Sahabe-i Kiram da sorarlar:”Ya Rasulullah en son gecesi Kadir gecesimi?”Efendimiz:”Hayır! Çalışan işçiye çalışması bittiği zaman ücreti verilir.”(Yani Ramazan’ın en son günü kastedilmektedir) : [1]

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:
“Ramazan ayı gelince dört şeyi çok yapın. Eşhedü en lailaheillallah’ı(Kelime-i Şehadeti) veEstağfirullah’ı çok söyleyin. Allah’tan cenneti isteyin. Cehennemden de Allah’asığının.” [2]

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:
"Kim Ramazan ayı içinde, hayırdan herhangi birçeşidiyle bir hayır yaparsa, yahut Allah’a yakınlık sağlayacak fariza olan biribadeti yerine getirirse; (zekât gibi) bu ayın dışında yapmış olduğu yetmişfarizayı eda etmiş gibi olur.” [3]
[SIZE=2]________________________________________
Kaynak: [1] ”Ramazanve Güzel Ameller” Prof..Dr. Mahmud Es’ad Coşan
[2]-[3] “RamazanVe Takva Eğitimi” Prof..Dr. Mahmud Es’ad Coşan

Kadir Gecesi

H.z Aişe (R.A) Rasulullah’a, Kadir gecesine rastlanıncanasıl dua edileceğini sorar.Aleyhis salatü vesselam efendimiz şu duayı okurlar:
“Allahümme inneke afuvvün kerimun tuhıbbul afve fa’fu anni!”
Manası: “Ey Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin.Beni affet!”

Kandil gecesi olması hasebiyle tesbih namazı kılmalıdır. Bugece Allah’ı çok çok zikir ve tesbih etmek, Peygamberimize salatü selamgetirmekle de ihya edilir.
Kadir gece’sinde en az 2, ortalama 100 rekât namaz kılınır.2rekâttan fazla kılınacak olursa, her rekâtta Fatiha’dan sonra Kadir suresiyleberaber 3 kere de İhlâs suresi okunur. İki rekâtta bir selam verilir.
_____________________________________
Kaynak: “İslam İlmihali” M. Asım Köksal,
“Mübarek Gün veGecelerde Yapılması Tavsiye Edilen Dua ve İbadetler” Fazilet Neşriyat

TESBİH NAMAZI
Peygamberimiz, amcası H.z Abbas’a: “Ey Abbas! Ey Amcacığım! Bensana on şeyi haber vererek ikramda bulunayım, fayda sağlayayım mı ki sen, onuişlediğin zaman, Allah senin günahının evvelini, ahirini, yenisini eskisinibilmeyerek işlenilenini; bilerek işlenilenini, küçüğünü, büyüğünü; gizlisini,açığını bağışlasın?” buyurdu.
H.z Abbas: “Olur ya Rasulallah! Haber ver!” dedi.
Peygamberimiz: “Dört rekât namaz kılarsın. Her rekâtındaFatiha Suresi’yle birlikte başka bir sure okursun. İlk rekâtın kıraatinden önce(yani Sübhaneke’yi okuduktan sonra
On beş ve kıraatten sonra on kere “Sübhanallahi ve’l hamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber” dersin, rükûa gidersin. Rükûda dabunu on kere, rükûdan doğrulunca on kere, secdeye vardığında on kere, secdedenbaşını kaldırdığın zaman on kere, ikinci secdeye vardığın zaman on kere okursunki bunların sayısı her rekâtta yetmiş beş ve dört rekâtta ise, üç yüzdür.Rekâtların dördünde de böyle yaparsın. Günahın Alic kumları gibi çok da olsa,Allah, onları afv eder. Bu namazı, tesbihlerini okuyarak kılmaya gücün yeterse,her gün bir kere kıl!” buyurdu.
H.z Abbas “Ya Rasulalllah! Bu tesbihleri her gün okumayakimin gücü yeter” dedi.
Peygamberimiz: “Her gün kılmaya gücün yetmezse, her Cuma birkere kıl! Her Cuma yapamazsan her ay bir kere kıl! Ayda bir kılamazsan her yılbir kere kıl! Yılda bir kere de kılamazsan, ömründe bir kere olsun kıl!”buyurdu.[1]

Günahların affına vesile olan Tesbih namazı 4 rek’atli birnamazdır. Bu namazı kılabilmek için şu tesbihi ezberlemek gereklidir.
“Subhanallahi velhamdülillahi ve la ilahe illlalahu vallahuekber ve la havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim”
Tesbih namazının kılınışı:
Kalben tesbih namazı kılmaya niyet edilir.”Allahu Ekber”diyerek namaza başlanır.
Yukarıdaki tesbih:
Subhaneke’den sonra 15 kere,
Zammı sureden sonra 10 kere,
Rukuda 10 kere,
Rukudan doğrulunca 10kere,
Secdede 10 kere,
Secdeden doğrulunca 10 kere,
İkinci secdede 10 kere okunur.
Böylece 1. rekât kılınmış olur.2. rekâta kalkınca Fatiha’danönce yine 15 kere, diğer yerlerde de tarif edildiği gibi 10’ar kere okunarak 4rekât tamamlanır.
Tesbih namazının diğer tarafları aynen diğer namazlardaolduğu gibidir. Fazlalık sadece okunan tesbihlerdir. 2. rekâtta oturulduğunda,“Ettehıyyatü’den” sonra “Allahümme Salli ve Allahümme Barik” 3. rekât içinayağa kalkıldığında da “Subhaneke” okunacaktır.
Tesbih namazında her rekâtta okunan tesbih adedi 75 dir. 4rekâtta 300 tesbih okunmuş olur.

(Tesbih namazı Cuma geceleri de dâhil olmak üzere tüm kandilve bayram gecelerini ihya etmek maksadıyla eda edilir.) [2]
________________________________________
KAYNAK: [1] İslam İlmihali” M. Asım Köksal,
[2] “MübarekGün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen Dua ve İbadetler” Fazilet Neşriyat

Bayramların Faziletleri
“Her kim iki Bayram gecesini ihya ederse, kalplerin öleceğizamanda, onun kalbi asla ölmez.” [1]
Hadis-i Şerif

“Zengin bir kimseyi ziyaret edene gündüzü oruç ile geceyinamazla geçirmiş gibi sevap verilir. Fakir bir kimseyi ise Allah yolunda cihadetmiş gibi sevap verilir.”
Hadis-i Şerif

“İnsanın Allah yolunda harcamaları yedi yüz mislisevaplandırılır. Anne ve babasına yaptığı harcamalar da yedi yüz mislisevaplandırılır. Kişinin ailesine eşine ve çocuklarına yaptığı harcamalar dayediyüz misli sevaplandırılır. Ramazan bayraminda kurban kesmenin de mükâfatıyedi yüz mislidir.” [2]
Hadis-i Şerif

Kurban bayramında en sevaplı amel kurban ile uğraşmaktır.Ramazan bayramında ise bilumum ziyaretler ve misafir ağırlamak çok sevaplıdır.
________________________________________
Kaynaklar: Mahmud Es’ad Coşan Efendi Hazretlerinin BayramSohbetlerinden alıntılanmıştır.
[1]Mecma-ul Adab
[2] “Ramazan Ve Takva Eğitimi” Prof..Dr. Mahmud Es’ad Coşan

ŞEVVAL AYI

“Ebû Eyyûb radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göreResûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Ramazan orucunu tutan ve buna şevval ayında altı oruçdaha ekleyen kişi, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur.her sene böyleyaparsa,bütün ömrünü oruçlu geçirmiş gibi olur.."[1]

* Bu hüküm herhayırlı işin on katı sevap ile değerlendirileceği esasına dayanır. Yani 30Ramazan + 6 Şevval 36 x 10 = 360 gün. Bu hadiste belirtilen oruç şeklini İmamMalik (r.a.) her halde kendisine ulaşmamış olacak ki Muvatta isimli kitabınınoruç bölümünün sonunda böyle bir oruç tutulacağına dair bir bilgi bize ulaşmadıdemektedir. Halbuki bu Raviden başka Ebu Hureyre, Cabir, Sevban, Berâ ibni Âzibibni Abbas ve Aişe (r.anhüm) olmak üzere bu hadisin başka rivayetleri debulunmaktadır.
Dolayısıyla sünnet olan bu oruçlar Ramazan bayramının ikincigününden başlamak üzere o ayın içinde nasıl olursa olsun peşpeşine veya ayrıayrı zamanlarda tutmak gerekir. [2]
________________________________________
[1] Müslim, Sıyâm 204. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Savm 57;Tirmizî, Savm 53; İbni Mâce, Sıyâm 33
[2] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-SalihinTercümesi: 366.

ZİLHİCCE AYI


“İbni Abbâsradıyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu:
"Başka günlerin hiçbirinde, –zilhiccenin ilk on gününükastederek– şu günlerde işlenecek amel–i sâlihten, Allah katında, daha sevimlihiçbir amel yoktur."
– Allah uğrunda yapılacak cihad da mı üstün değildir, YâResûlallah? dediler.
– "(Evet) Allah yolunda yapılacak cihad da. Ancakmalını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenincihâdı başka. (O, bundan üstündür), " buyurdu. [1]

Peygamberimiz bir hadis-i şeriflerinde : "Allah'aibadet için Zilhicce ayının ilk on gününden daha sevimli, daha elverişli günlerolamaz. Onlardan her bir günün orucu, yıl orucuna ve her bir gecenin ibadeti deKadir Gecesi'nin ibadetine denk tutulur!" buyurdu. [2]
________________________________________
[1] Buhârî, Îdeyn 11. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Savm 61;Tirmizî, Savm 52; İbni Mâce, Sıyâm 39.
[2] İslam İlmihali” M. Asım Köksal

[SIZE=2]AREFE GÜNÜNDE VE MUHARREM AYI’NIN DOKUZ VE ONUNCU GÜNÜNDETUTULAN ORUÇLAR

“Ebû Katâderadıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem'e arefe günü tutulan orucun fazileti soruldu; o da:
"Geçmiş bir yılın ve gelecek bir yılın günahlarınakefâret olur" buyurdu.[1]

* (Fecr: 89/2)’deki on gün (Hac: 22/28 )’deki belirli günler(Bakara: 2/197)’deki sayılı günler Kurban bayramı ve teşrik günleri olarak dayorumlanmıştır. Dolayısıyla bu günleri ibadetle ve oruçla geçiren kimseyegeçmiş ve gelecek birer yıllık günahlarına kefaret olmaya yetecek kadar sevapve rahmet verilir. [2]

“İbni Abbâs radıyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine göreResûlullah sallallahu aleyhi ve sellem aşûre gününde oruç tuttu ve oruç tutmayıtavsiye etti."[3]

“Ebû Katâderadıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem'e aşûre günü tutulan orucun kıymeti soruldu; o da:
"Geçmiş bir senenin günahlarına kefaret olur"buyurdu.[4]

“İbni Abbâsradıyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu:
"Gelecek seneye kadar yaşayacak olursam, muharremayının dokuzuncu günü oruç tutarım."[5]

Peygamberimiz buyuruyor ki: ”Kim Aşure günü Müslümanlardanon kişiye selam verirse, bütün müminlere selam vermiş olur.” [6]

Peygamberimiz buyuruyor ki: ”Kim Aşure günü zerre kadar birsadaka verirse, Allah ona Uhud dağı kadar sevap verir, o sevabı kıyamet günümizanında bulur.” [7]

Bu ayda istiğfar etmeyi çoğaltmak tavsiye olunmaktadır. [8]
* Yahudilerin aşure günü oruç tuttukları kendisine haberverilince Rasûlullah (s.a.v.) onlara benzememek için bir gün öncesinden tutmayaniyetlenmiştir. Onlara benzememek için aşureden bir gün önce veya bir gün sonrasıylatutmak (9-10 veya 10-11 veya 9-10-11) uygun olur.[9]
________________________________________
[1] Müslim, Sıyâm 196, 197. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Savm 54;Tirmizî, Savm 48; İbni Mâce, Sıyâm 40.
[2] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-Salihin Tercümesi:365.
[3] Buhârî, Savm 69; Müslim, Sıyâm 127, 128.
[4] Müslim, Sıyâm 197. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Savm 54;Tirmizî, Savm 48; İbni Mâce, Sıyâm 40.
[5] Müslim, Sıyâm 134. Ayrıca bk. İbni Mâce, Sıyâm 41.
[6]- [7] Mecma-ulAdab
[8] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-SalihinTercümesi: 365.
[9] “Mübarek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen Duave İbadetler” Fazilet Neşriyat

MUHARREM AYI

“Ebû Hüreyreradıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu:"Ramazan orucu dışında en faziletli oruç, Allah'ın ayı muharremde tutulan oruçtur. Farzlar dışında en faziletli namaz da gecenamazıdır." [1]

Peygamberimiz buyuruyor ki: “Her kim Muharrem ayında 1 günoruç tutarsa 30 gün oruç tutmuş sevabı verilir.” [2]

Peygamberimiz buyuruyor ki: “Her kim Zilhicce’nin son gününü ve Muharremin 1. gününü oruçlu olarak geçirirse giden seneyi oruçla kapatmış olur ve gelen yeni seneyi oruçla başlatmış olur. Allah o kimsenin bu davranışını elli yıllık günahına kefaret vesilesi eyler." [3]

Peygamberimiz buyuruyor ki: “Kim Zinet günü oruç tutarsa;senenin kaçırmış olduğu diğer mübarek günlerinin telafisini yapmış olur. Zinetgünü Muharrem’in 10.günüdür.” [4]

Peygamberimiz Muharrem’in 10. günü şöyle buyurduğu rivayetedilir. “İnsanlara seslen ilan et.!Bugün bu saate kadar bir şeyler yemişolsalar bile yemeği bıraksınlar!Eğer yememişse de artık yemesin! Çünkü bugünAşure günüdür” [5]

Ebu Hureyre’den rivayeten Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:“Kim aşure günü kendisine ve ailesine diğer günlerden farklı olarak ikramdabulunur, genişlik sağlarsa; senenin kalan günlerinde de Allah o kimseye rızıkbakımından genişlik sağlar.” (kast edilen ikram; giyecek ve yiyecek cinsindenher şeyi kapsar ) [6]

Peygamberimiz buyuruyor ki: ”Kim Aşure günü bir âliminbulunduğu meclise yahut Allah’ı zikrettikleri yere gelip onlarla beraber birsaat oturursa Allah’ın onu cennete koyması bir hak olur.” [7]
________________________________________
[1] Müslim, Sıyâm 202, 203. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Savm 56;Tirmizî, Mevâkît 207; Nesâî, Kıyâmü'l–leyl 6. [SIZE=2]1168’de geçmişti.

[SIZE=2][2] -[3] -[4] -[5] Bu hadisler merhum Prof. Dr. Mahmud Es’adCoşan Efendi H.z’nin Hadis sohbetlerini takip eden bir kimsenin not defterindenalıntılanmıştır.
[6]-[7] Mecma-ul Adab

HER AY ÜÇ GÜN ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ
“Abdullah İbni Amr İbni'l–Âs radıyallahu anhümâ'dan rivayetedildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Her ay üç gün oruç tutmak, bütün seneyi oruçlageçirmek demektir."[1]

İbni Abbâs radıyallahu anhümâ şöyle dedi:
“Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem hazarda ve seferdeeyyâm–ı bizı (mehtaplı geceler) oruçsuz geçirmedi”.[2]

* Tavsiyesi ileyaptıkları arasında tam bir uyum olan Rasûlullah (s.a.v.)’ın nafile oruçlarlaalakalı tavsiye ve yaptıkları böylece gözler önüne serilmiş oldu. Farzlarınyanı sıra yapılması gereken bu tür nafile ve tatavvu ibadetlerle de kişiAllah’a yaklaşmaya ve sevabını artırmaya çalışmalıdır. [3]

________________________________________
[1] Buhârî, Savm 59 ; Müslim, Sıyâm 197. Ayrıca bk. Nesâî,Sıyâm 78, 82.
[2] Nesâî, Sıyâm 70.
[3] Abdullah Parlıyan, Açıklamalı Tam Riyazu’s-SalihinTercümesi: 367.
NE İSTERSEN ONU YAP! AMA ALLAH'IN HER ZAMAN SENİN YANINDA HAZIR VE NAZIR OLDUĞUNU HİÇ UNUTMA!

Alıntı
.


Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 2 Ziyaretçi

Türkçe Çeviri : MyBB Türkiye
MyBB, © 2002-2024 MyBB Group.