Forum Hafızoğlu
Hoşgeldiniz
Ziyaretçi. Kayıt Ol !

E-Kitaplar- Aşagıda Yer Alan Kitap İsimlerine Tıklayarak Sitemiz Üzerinden Okuyabilirsiniz.

| kitapPeygamberimizin Hayati | kitapSevgili Peygamberim | kitapSiyer-i Nebi | kitapKütübü Sitte | kitapZulmün Tarihi | kitapAdabı Muaşeret | kitapAteizm Ve Eleştirisi|
| kitapKıymetsiz Yazılar | kitapYaşayan Hurafeler | kitapNamaz-Oruç-Haç-Zekat-Kurban... | kitapMuhtasar Osmanlı Tarihi | kitapOsmanlıca-Türkçe Sözlük | kitapİslami Sözlük|
| kitapMübârek Gün Ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen Duâ Ve İbâdetler|
| kitapSahabelerin Hayatı | kitapDini Bilgiler | kitapYahudiliğin Gerçek Yüzü | kitapAile Saadeti | kitapElmalılı Tefsiri| | kitapÇocuk Eğitimi|
Paradoks nedir?
Konuyu Değerlendir
  • 21 Oy - 3.24 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Konu: 18

{EDITOR=<DIV><SPAN class=postbody><SPAN style="FONT-SIZE: 18px; LINE-HEIGHT: normal">Paradoks nedir? <br><br>Binlerce yıllık geçmişi olan paradokslar, insanların kafasını devamlı meşgul etmiştir. Aslında doğru gibi görülen bir önerme veya fikir, tamamen yanlış olarak çıkar karşımıza. Tam tersi de mümkündür; yıllarca yanlış zannettiğimiz olayların, fikirlerin, hesaplamaların, doğru olduğunu görmek, bizi şaşkınlığa ve hayrete düşürür. İleride bolca misal vereceğimiz paradoksların, yapılmış birkaç tanımını aktaralım: <br>'Çok mantıksız görünen, aslında çok mantıklı bir değiş' <br>'İki doğrunun veya yanlışın çelişkisi' <br>'Soyut muhakemenin sona erdiği tezat' <br>'Kağıt-kalem veya mantık illüzyonu' (Galiba en güzel tanım bu!) <br>Paradokslar ilginçtir, eğlencelidir, öğreticidir, şaşırtıcıdır, zihni açar... <br>Tarihte bilinen ilk paradoks örneklerini Epimenides vermiştir. Giritli olan Epimenides: <br>-'Bütün giritliler yalancıdır!' diyerek bizi çelişkiye götürür. Şöyle ki : <br>Eğer gerçekten giritliler yalancı ise kendisi de giritli olduğuna göre o da yalancıdır. Yani söyledikleri yalandır(mesela yukarıdaki cümlesi). <br>Bu cümle yalan olduğuna göre doğrusu şu olmalı: <br>-'Bütün giritliler doğrucudur, doğru söyler.' <br>O halde söylediği doğrudur. Yani 'bütün giritliler yalancıdır......' <br>Örnekler : <br>'Bu cümleyi okumayın!' <br>Yukarıdaki cümleyi okuduğunuza göre paradoksa uğramış oldunuz. <br>' Tek kelime dahi Türkçe bilmiyorum!' <br>- Beni duyabiliyor musun? <br>- Hayır. Sesin gelmiyor (!) <br>- Niçin her soruma soru ile cevap veriyorsun? <br>- Niçin vermeyeyim ki !? <br>Memleketimizde bazı yer adları, kendisi ile çelişir: <br>Bakırköy: Adı "köy" olmasına rağmen ilçedir. Hem de yaklaşık 50 vilayetten bile büyük bir ilçe. <br>Viranşehir: "Şehir" değil, Ş.urfa'nın bir ilçesidir. <br>Kuşadası: "Ada" değildir. <br>Denizli: Denizli'de deniz yoktur. <br>Elmadağ, Kadifekale, Akdeniz, Gümüşhane...vs. <br>-"Söylediğin her şey doğru mu?" <br>-"Hayır!" <br>Bu adam güvenilir biri midir? Önce fikir yürütelim: <br>"Hayır" dediğine göre arada bir yanlış(yalan) söylüyor demektir. Arada bir yanlış konuşuyorsa "hayır" dediği de yanlış veya yalan olabilir. O zaman "hayır", "evet" olur. Bu sefer de "evet" diyorsa, her söylediği doğru olduğundan "hayır" da doğrudur... İyisi mi bu adama pek itimat etmeyelim... <br>Bir otobüs ilanı: <br>-"Okuma-yazma öğrenmek isteyenlere müjde! Hemen aşağıdaki adrese başvurun..." <br>Okuma-yazma bilmeyen bir insan nasıl bu ilanı okuyacak! Okusa zaten o adrese başvurması gerekmez... <br>Bir adam, saçları döküldüğü için doktora gider. doktor, teşhisi koyar: Stres! <br>Ama adam saçları döküldüğü için strese girmektedir. Strese girdikçe daha da fazla dökülmektedir. Daha da fazla döküldükçe de, stresi aynı hızla artmaktadır... <br>Ben her zaman yalan söylerim. <br>BU CÜMLEDEKİ HARF SAYISI OTUZYEDİ DEĞİLDİR. (37 Harf var) <br>Alaaddin'in sihirli lambasından çıkan cini herkes bilir. Cin diyor ki: <br>-Dile benden ne dilersen. Unutma ki sadece 'bir' dilek hakkın var ve mutlaka yerine gelecek. <br>Siz olsanız ne isterdiniz? Alaaddin öyle bir istekte bulunuyor ki cin ne yapacağını şaşırıyor: <br>-Benim tüm dileklerimi yerine getir! <br>SOCRATES'ten: <br>"Bildiğim tek şey var; o da hiç bir şey bilmediğim." <br>Bazı hayvan isimleri, insanlar için sıfat olarak kullanıldıklarında iltifat kabul edilir: <br>Aslanım benim! <br>Koç gibi maşallah! <br>Tilki gibisin abi! <br><br>Bazı hayvan isimleri ise hakaret anlamına gelir: <br>Çok inek bir arkadaş! <br>Ayı mısın be birader! (Ayı, bazı ülkelerde iltifattır) <br>Öküz öküz bakma! <br><br>Sonuçta hayvan, hayvandır </SPAN></SPAN></DIV>EDITOR}

Ben demiyorum ki beni kafesten azad edin
Götürün kafesimi bir bağa da gönlüm şenlensin
Geçiyor gül zamanı a dostlar, Allah aşkına
Oturun bir bağa da bari beni yad edin

Muhammed Taghi Bahar

Alıntı
.
Konu: 1

{EDITOR=<DIV>ya kafam karıştı hocam bişey anlamadım bana bu yazıyı bi açıklarmısın mümkünse lütfen vaktin varsa</DIV>EDITOR}
Sen sen ol karşındakinin sevgisinden emin olmadan onunla asla zamanını geçirme

Alıntı
.

Foruma Git:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi

Türkçe Çeviri : MyBB Türkiye
MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.