{EDITOR=<DIV><TABLE height=10 cellSpacing=0 cellPadding=5 width="100%" border=0><TBODY><TR><TD vAlign=top><HR noShade SIZE=1> </TD></TR><TR><TD vAlign=top><FONT face="Tahoma, Verdana, Helvetica" color=#191970 size=2><P align=justify><STRONG><FONT face="Comic Sans MS" size=2>Çok soğuk bir kış günü padişah, tebdil-i kıyafet gezmeye karar vermiş. Yanına baş vezirini alıp yola çıkmış. Bir dere kenarında çalışan yaşlı bir adam görmüşler. Adam elindeki derileri suya sokup, döverek tabaklıyormuş. Padişah, ihtiyarı selamlamış: <br>"Selamünaleyküm ey pir´i fani..." <br><br>Yaşlı adam: <br>"Aleykümselam ey serdar’ı cihan..." <br>Padişah sormuş: <br>"Altılarda ne yaptın?" <br><br>Yaşlı adam <br>"Altıya altı katmayınca, otuz ikiye yetmiyor..." <br>Padişah gene sormuş: <br>"Geceleri kalkmadın mı?" <br><br>Yaşlı adam <br><br>"Kalktık... Lakin, ellere yaradı..." <br>Padişah gülmüş: <br>"Bir kaz göndersem yolar mısın?" <br><br>Yaşlı adam: <br>"Hem de ciyaklatmadan..." <br>Padişahla başvezir adamın yanından ayrılıp yola koyulmuşlar. Padişah başvezire dönmüş: <br><br>"Ne konuştuğumuzu anladın mı?" <br><br>Başvezir: <br>"Hayır padişahım..." <br>Padişah sinirlenmiş: <br>"Bu akşama kadar ne konuştuğumuzu anlamazsan kelleni alırım." <br>Korkuya kapılan başvezir, padişahı saraya bıraktıktan sonra telaşla dere kenarına dönmüş. Bakmış adam hala orada çalışıyor. <br>"Ne konuştunuz siz padişahla..." <br>Adam, başveziri şöyle bir süzmüş: <br>"Kusura bakma. Bedava söyleyemem. Ver bir yüz altın söyleyeyim." <br>Başvezir, yüz altın vermiş. <br>"Sen padişahı, serdar-ı cihan, diye selamladın. Nereden anladın padişah <br>olduğunu?" <br>"Ben dericiyim. Onun sırtındaki kürkü padişahtan başkası giyemezdi." <br>Vezir kafasını kaşımış. <br>"Peki, altılara altı katmayınca, otuz ikiye yetmiyor ne emek?..." <br>Adam, bu soruya cevap vermek için de bir yüz altın daha almış. <br>"Padişah, altı aylık yaz döneminde çalışmadın mı ki, kış günü çalışıyorsun, diye sordu. Ben de, yalnızca altı ay yaz değil, altı ay da kış çalışmazsak, yemek bulamıyoruz dedim." <br>Vezir bir soru daha sormuş... <br>"Geceleri kalkmadın mı ne demek?" <br>Adam bir yüz altın daha almış. <br>"Çocukların yok mu diye sordu. Var, ama hepsi kız. Evlendiler, başkasına yaradılar, dedim..." <br>Vezir gene kafasını sallamış. <br>"Bir de kaz gönderirsem dedi, o ne demek..." <br><br>Adam gülmüş. <br>"Onu da sen bul..." </FONT></STRONG></P></FONT></TD></TR></TBODY></TABLE></DIV>EDITOR}
[COLOR=#000000]
.