Tek İSO Dosyasında Tam Format ve Sadece C Format İkisi Bir Arada Nasıl Yapılır ?

Bu içeriğimizde sizlere 3 yıldır imajlarımda kullandığım tek paket içinde TAM FORMAT ve SADECE C FORMAT sistemini nasıl yaptğımı anlatacağım. Bu sistemi clonezilla paketinde ilk kullanan ben olduğum gibi tek kullananda bendim, taki bu içerikle yöntemi açıklayana kadar. Bu yöntemi tamemen deneme yanılma ile uzun bir süreç sonunda bulmuştum.

NOT: Bu yöntemin işe yaraması için Clonezilla yedek alma işleminde Savedisk değil Saveparts seçeneğini kullanarak yedek almış olmanız gerekmektedir.

İşlemlere başlamadan önce bilgisarınıza Notepad++ programını kurmanız şart, çünkü ben anlatımı bu programa göre yapacağım.

Notepad++ programını burdan indirip bilgisayarınıza kurun.

Bir diğer program ise iso dosyasını açıp düzenlemeleri yapıp kaydedebilmek için, kullanacağımız PowerISO programını. Bu iş için alternatif iso düzenleme programlarını kullanmamanızı tavsiye ederim, imaj yüklemesinde hataya sebep olabiliyorlar. PowerISO programı deneme sürümü olamalı, programı ben sizin için  google amcada aradım, buraya tıklayıp size uygun olan adresten indirip gerekli kurulumu yapabilirsiniz.

Clonezilla ile İSO paketi haline getirdiğiniz dosyayı PowerISO  ile açıp gerekli dosya değişimlerini yapacağız.

3 dosya üzerinde değişiklik yapacağız, bunlardan 2 dosyanın içeriği tamamen aynı olacak 3.dosyanın içeriği farklı olacak, 2 aşamalı bir işlem olarak düşünelim.

Şimdi  yukarıdaki iki programıda indirip kurduysanız asıl işimize geçelim.

Aşağıdaki dosyayı indirelim. İşlemi bu dosyalar ile yapacağız.

1. Aşama

İndirdiğimiz dosyayı zipten çıkartalım. Zipten çıkan klasöre girdiğimizde “EFI” ve “syslinux” adında 2 klasör karşımıza çıkacak. “syslinux” klasörü içine girdiğimizde “isolinux.cfg” ve “syslinux.cfg” dosyalarını göreceğiz. “isolinux.cfg”  dosyasına sağ tıklayıp Birlikte Aç seçeneğinden Notepad++ programını seçip bu tür dosyaların her zaman bu programla açılması seçeneğini de işaretleyip dosyayı açalım.  Dosya açıldığında dikkatli bir şekilde aşağıda yazdığım satır numaralarını bulup gerekli değişiklikleri yapalım.

say HAFIZOGLU-NET-M4-FORMAT MENU **21.Satır Kırmızı İşaretli Yeri Kendine Göre Değiştir.
MENU TITLE HAFIZOGLU-NET-M4 FORMAT MENU **29.Satır Kırmızı İşaretli Yeri Kendine Göre Değiştir.
label clonezilla live with img HAFIZOGLU-NET-M4-TAM-FORMAT **32.Satır Kırmızı İşaretli Yeri Kendine Göre Değiştir.
MENU LABEL HAFIZOGLU-NET-M4-TAM-FORMAT – (Hersey Silinir) **35.Satır Kırmızı İşaretli Yeri Kendine Göre Değiştir.
append initrd=/live/initrd.img boot=live union=overlay username=user config components noswap edd=on nomodeset locales=tr_TR.UTF-8 keyboard-layouts=NONE ocs_live_run=”ocs-live-restore” ocs_live_extra_param=”-g auto -e1 auto -e2 -batch -r -j2 -scr -p poweroff restoreparts HAFIZOGLU-NET-M4 sda1 sda2 sda3” ocs_live_batch=”yes” vga=788 ip= net.ifnames=0 quiet nosplash i915.blacklist=yes radeonhd.blacklist=yes nouveau.blacklist=yes vmwgfx.enable_fbdev=1 **38.Satır Kırmızı İşaretli Yeri Clonezilla  ile imaj alırken yazdığınız İMAJ KLASÖRÜNÜN ADINI  Yazınız.       

DİKKAT       sda1 sda2 sda3 Bu kısımdaki sda’ların sayısı imajınıza göre değişir. Benim imajda sistem boot bölümü, C diski ve D diski olduğu için sda1-2-3 şeklinde 3 sda bölümü var. Örneğin imajınız UEFİ destekli bir imaj ise burdaki sda sayısı değişecektir.
Bundan emin olmanın en garanti yolu, Clonezilla ile aldığınız yedeği yine clonazilla ile iso pakati yaptığınızda Orijinal  isolinux.cfg” dosyası içinde CTRL+F tuşu ile arama ekranını açıp sda1 yazıp arama yapın, bu arama ile “append initrd=/live/initrd.img boot” ile başlayan satır içinde “sda1 sda2… şeklinde kaç tane sda olduğuna bakıp emin olabilirsiniz.
label clonezilla live with img HAFIZOGLU-NET-M4-SADECE-C-FORMAT **44.Satır Kırmızı İşaretli Yeri Kendine Göre Değiştir.
MENU LABEL HAFIZOGLU-NET-M4-SADECE-C-FORMAT (sda1-sda2 Silinecek) **47.Satır Kırmızı İşaretli Yeri Kendine Göre Değiştir.
append initrd=/live/initrd.img boot=live union=overlay username=user hostname=yakkety config components noswap edd=on nomodeset locales=tr_TR.UTF-8 keyboard-layouts=NONE ocs_live_run=”ocs-live-restore” ocs_live_extra_param=”-g auto -e1 auto -e2 -batch -r -j2 -k -scr -p poweroff restoreparts HAFIZOGLU-NET-M4 sda1 sda2” ocs_live_batch=”yes” vga=788 ip= net.ifnames=0 quiet splash i915.blacklist=yes radeonhd.blacklist=yes nouveau.blacklist=yes vmwgfx.enable_fbdev=1**50.Satır Kırmızı İşaretli Yeri Clonezilla  ile imaj alırken yazdığınız İMAJ KLASÖRÜNÜN ADINI  Yazınız. 

Yukarıda DİKKAT yazan kısımdakileri uyguladıysanız sisteminizde kaç tane sda yani bölüm olduğunu görmüş olmanız lazım, Benim sistemde yukarıda da bahsettiğim gibi 3 bölüm var, bunlardan sda1 sistem bölümü, sda2  C diskini ifade ediyor. Bu durumda ben yukarıda kod içine sda1 sda2 yazarak, bu yüklemede sadece sistem bölümü ile C diskini yeniden yükle komutunu yazmış oldum. Bu şekilde olunca benim D diski sağlam şekilde kalmış olacak.

Tüm değişiklikleri yaptıysanız dosyayı kaydedip bu dosya içindeki tüm kodları CTRL+A yaparak seçip kopyalayın, ardından “syslinux.cfg” isimli dosyayı açıp bu dosya içindeki tüm kodları silip kopyaladığımız kodları buraya yapıştıralım.

İşlemin 1.aşamasını bu şekilde tamamlamış olduk.

2.Aşama

Zipten çıkan klasöre girdiğimizde “EFI“adında bir klasörümüz daha vardı, bununda içine girdiğimizde “boot” adında klasör var onunda içinde “grub.cfg” adında dosyamız var, bu dosyayı da Notepad++ programı ile açıp aşağıda belitilmiş olan satırlarda ilgili değişiklikleri yapalım.

menuentry “HAFIZOGLU-NET-M4 TAM FORMAT (Hersey Silinir)”{ **31.Satır Kırmızı İşaretli Yeri Kendine Göre Değiştir.
linux /live/vmlinuz boot=live union=overlay username=user hostname=yakkety config components noswap edd=on nomodeset locales=tr_TR.UTF-8 keyboard-layouts=NONE ocs_live_run=”ocs-live-restore” ocs_live_extra_param=”-g auto -e1 auto -e2 -batch -r -j2 -scr -p poweroff restoreparts HAFIZOGLU-NET-M4 sda1 sda2 sda3” ocs_live_batch=”yes” vga=788 ip= net.ifnames=0 quiet splash i915.blacklist=yes radeonhd.blacklist=yes nouveau.blacklist=yes vmwgfx.enable_fbdev=1 **33.Satır Kırmızı İşaretli Yeri Clonezilla  ile imaj alırken yazdığınız İMAJ KLASÖRÜNÜN ADINI  Yazınız. sda1 sda2 sda3  bu kısmı 1.aşamadaki ile aynı yapalım. 
menuentry “HAFIZOGLU-NET-M4-SADECE-C-FORMAT (sda1-sda2 Silinecek)”{ **36.Satır Kırmızı İşaretli Yeri Kendine Göre Değiştir.
linux /live/vmlinuz boot=live union=overlay username=user hostname=yakkety config components noswap edd=on nomodeset locales=tr_TR.UTF-8 keyboard-layouts=NONE ocs_live_run=”ocs-live-restore” ocs_live_extra_param=”-g auto -e1 auto -e2 -batch -r -j2 -k -scr -p poweroff restoreparts HAFIZOGLU-NET-M4 sda1 sda2” ocs_live_batch=”yes” vga=788 ip= net.ifnames=0 quiet splash i915.blacklist=yes radeonhd.blacklist=yes nouveau.blacklist=yes vmwgfx.enable_fbdev=1 **38 .Satır Kırmızı İşaretli Yeri Clonezilla  ile imaj alırken yazdığınız İMAJ KLASÖRÜNÜN ADINI  Yazınız. sda1 sda2 bu kısmı da  1.aşamadaki ile aynı yapalım. 

İşlemler bittiyse İso dosyamıza gerekli dosyaları atıp paketimizi hazırlamaya geçelim.

Açılan iso dosyasında “syslinux” adındaki klasörün içine girin, burda yer alan “isolinux.cfg” ve “syslinux.cfg” dosyalalarının sürükle bırak yöntemiyle istediğiniz bir klasör içine YEDEĞİNİ alıp ve kendinize göre düzenleyeceğiniz dosyalarla sürükle bırak yöntemiyle değiştirelim, değiştirme onay ekranına evet diyerek işlemi bitirin.İster  dosyayı aynı anda seçip işlem yapın isterseniz tek tek değişiklik yapın.

Aynı şekilde iso paketi içinde ki “EFI\boot” klasörü içine girip burdaki “grub.cfg” dosyasının da yedeğini alıp düzenlediğimiz dosya ile değiştirelim.

3 dosyayı da değiştirdiyseniz kaydetme işlemine geçelim. 2 şekilde kaydetme yapabiliriz.

1. Yol: Program üst kısmında Kaydet butonuna tıklayıp çıkan uyarılara onay vererek. Bu şekilde yaparsanız orijinal iso paketiniz kaybolmuş olacak, eksik yada hata çıkma ihtimaline karşı sistemin sağlıklı çalıtığını anlayana kadar bu yöntemi kullanmamanızı tavsiye ederim.

2.Yol: Program menüsünden Dosya seçeneğine tıklayıp burdan Farklı kaydet… seçeneğini tıklayıp yeni bir iso dosyası şeklinde kayıt işlemi yapabiliriz. Bu yöntemi kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Biraz aceleci anlatım oldu, anlaşılmayan yerleri yorum olarak yazarsanız ayrıntılı cevap yazarım İnşallah.

Bu yöntemi windows 7-8-10 sistemlerinde sorunsuz kullanmak mümkün. Pardusta denemedim ama çalışır diye umut ediyorum, sonuçta clonezilla ile işlem yapılmış olacak.

İçeriğin tamamının yada bir kısmının alınıp, farklı sitelerde aktif ve açık adres verilmeden kullanılması kesinlikle yasaktır.

Facebook Öğretmen Grubumuza Bekleriz.

https://www.facebook.com/groups/etkilesimlitahtaimaj/

 


Hafızoğlu.NeT | Katre | Söz Uçar, Yazı Kalır... sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Benzer İçerik

Sınav Analiz ve Yüzdelik Sınav Notu Hesaplama-Aynı Sayfada

Bu adreste Klasik Sınav Analizi için bir dosya paylaşmıştım,  bu adreste de Yazılı, Dinleme, Konuşma, …

2 Yorumlar

  1. Değerli hocam öncelikle yaptığınız çalışmalar için sizi tebrik ediyorum.
    Bir sorum veya sorunum var hocam. 50 gb’lık bir harddiskin C ve D sürücüsünün imajını aldım. Bu imajı 100 gb’lık bir harddiski olan bilgisayar yüklemem mümkün mü?

    • Teşekkür ederim.
      Yükleme mantığı şu şekilde. Elinizdeki imajı, imaj aldığınız disk kapasitesinde yüksek tüm disklere yükleyebilirsiniz. Kaynak diskten küçük olan disklere yükleme yapılmaz.

Hafızoğlu.NeT | Katre | Söz Uçar, Yazı Kalır... sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin